Στιβάδα του όζοντος: Ανησυχούν οι διακυμάνσεις στην πυκνότητα.

Επιστήμονες στην Κίνα ανακάλυψαν παραλλαγές στην πυκνότητα της στοιβάδας του όζοντος οι οποίες, όπως λένε, θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά το παγκόσμιο περιβάλλον, την οικολογία και το κλίμα.

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Φυσικής Επιστήμης στη Χεφέϊ που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανέπτυξε αυτή τη θεωρία αναλύοντας και σαρώνοντας τα δεδομένα της ατμόσφαιρας που συλλέχθηκαν από δορυφόρους 4.443.282 φορές για μια περίοδο 15 ετών, ξεκινώντας από το 2002.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δείχνουν την επίδραση των διακυμάνσεων της στοιβάδας του όζοντος στην ηλιακή δραστηριότητα, συλλέχθηκαν σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη της ατμόσφαιρας. Λόγω αυτής της παρεμβολής στην ηλιακή δραστηριότητα η τρύπα στη στοιβάδα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική είναι πλέον μεγαλύτερη από την τρύπα πάνω από την Αρκτική. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι αυτές οι μεταβολές της πυκνότητας στη στοιβάδα του όζοντος, που προστατεύει τη Γη από τις καταστροφικές υπεριώδεις ηλιακές ακτινοβολίες, συσχετίζονται σημαντικά με τα αυξανόμενα ζητήματα της ηλιακής ακτινοβολίας, της πυκνότητας του ατομικού οξυγόνου και της μεταβαλλόμενης θερμοκρασίας του ανώτατου ορίου της Μεσόσφαιρας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μελέτη της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος και στην οικοδόμηση μοντέλων για τη μεσαία και ανώτερη ατμόσφαιρα. Διευκρινίζουν ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερα δεδομένα παρατήρησης για να κατανοήσουν πλήρως πώς η πυκνότητα του όζοντος συνδέεται με την ηλιακή δραστηριότητα.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Journal of Geophysical Research: Space Physics – μία δημοσίευση υπό την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση.

Στιβάδα του όζοντος: Ανησυχούν οι διακυμάνσεις στην πυκνότητα | tanea.gr

 

Πηγή: Τα Νέα

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast