Σε απελπιστικά επίπεδα οι ποσότητες πλαστικών στις ελληνικές θάλασσες

» Μια αθώα σακούλα είναι, τι κακό μπορεί να προκαλέσει » είναι η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό, όταν δούμε μια πλαστική σακούλα κάτω. Όμως, ήρθε ο αέρας, η σακούλα αυτή παρασύρθηκε στην θάλασσα. Κατά διαβολική συγκυρία, ειδικά οι λευκές- οι πλαστικές σακούλες, μοιάζουν εκπληκτικά με τις μέδουσες. Οι μέδουσες, αποτελούν την κύρια τροφή των θαλασσίων χελωνών, με αποτέλεσμα, όταν βλέπουν την πλαστική σακούλα, να ξεγελιούνται και να την καταναλώνουν. Αυτό, έχει ως συνέπεια τον άμεσο πνιγμό τους, ή την δηλητηρίαση τους. Δεκάδες χελώνες, σκοτώνονται με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο στην Μεσόγειο.  Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως μια πλαστική σακούλα, χρειάζεται αρκετά χρόνια για να διαλυθεί εν τέλει μέσα στο νερό. Η Ε.Ε. έχει κάνει βήματα προόδου προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω προσπάθειας κατάργησης των πλαστικών σακούλων , όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Η Μεσόγειος, δεν βρέχει μόνο την Ελλάδα, ή την Ιταλία και την Γαλλία. Μεγάλη ευθύνη έχει και η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία αλλά και οι χώρες στις Δαλματικές ακτές. Όλο αυτό, σε συνδυασμό με την γεωγραφική ιδιομορφία της Μεσογείου σαν κλειστή θάλασσα, έχει ως αποτέλεσμα, η Μεσόγειος, να είναι η περισσότερο επιβαρυμένη από πλαστικά, θάλασσα του πλανήτη.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χελωνες πλαστικα

 

Δεν είναι όμως μόνο οι πλαστικές σακούλες. Τον γύρο του διαδικτύου, κάνει τις τελευταίες ημέρες και η παρακάτω φωτογραφία, η οποία δείχνει ένα μικρό ψάρι, παγιδευμένο μέσα σε ένα νάιλον γάντι μιας χρήσης. Ποιος από εμάς θα φανταζόταν πως ένα πλαστικό γάντι μιας χρήσης, θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για ένα..ψάρι? Περιστατικά σαν και το παρακάτω, πληθαίνουν διαρκώς. Αν μάλιστα, ο ρυθμός ρύπανσης, συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, τα αμέσως επόμενα χρόνια, τα πλαστικά θα είναι περισσότερα από τα ψάρια στις θάλασσές μας.. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείς να αφήσεις τα σκουπίδια σου στην ακτή, σκέψου αυτές τις εικόνες. Δεν είναι αγγαρεία, να κουβαλάς μαζί σου μια σακούλα, μέσα στην οποία θα τοποθετήσεις τα σκουπίδια σου ( και γιατί όχι και όσα βρείς στην ίδια ακτή) και θα τα πετάξεις στον κοντινότερο κάδο.

 

Σχετική εικόνα

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast