Πέντε ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν τον χειμώνα

Από χιονοθύελλες μέχρι παρήλια, δείτε πέντε φυσικά καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν μόνο όταν ο υδράργυρος πέσει.

Snow Rollers
Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σπάνιο φαινόμενο που απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες για να συμβεί, όπως κολλώδες χιόνι, αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ και δυνατό αέρα που να μπορέσει να «τυλίξει» το χιόνι, χωρίς να το φυσήξει πολύ και να το διασκορπίσει. Όταν όλα αυτά συμβούν, το αποτέλεσμα είναι τεράστιοι κυλινδρικοί όγκοι χιονιού που μοιάζουν απόκοσμοι.

Παρήλιο
Γνωστό και ως sundog, το παρήλιο απαιτεί κι αυτό συνδυασμό καιρικών συνθηκών για να συμβεί. Συμβαίνει όταν το φως του ήλιου αντανακλά στους κρυστάλλους πάγου στα σύννεφα και δημιουργείται ένα οπτικό φαινόμενο που αποτελείται από φωτεινά, έγχρωμα σημεία φωτός γύρω από τον Ήλιο. Είναι παρόμοιας φιλοσοφίας με το ουράνιο τόξο, καθώς το φως χτυπά τον πάγο και αντανακλάται σε όλα του τα χρώματα. Οι κρύσταλλοι πέφτουν και επιπλέουν και αυτό που βλέπουμε εμείς είναι η αντανάκλασή τους στο ύψος του ματιού μας. Το αμυδρό φως από τον κάθε κρύσταλλο, τελικά δημιουργεί κάτι σαν έναν ακόμη ψεύτικο ήλιο.

Διαμαντόσκονη
Η παγωμένη θερμοκρασία του αέρα, που είναι πιο παγωμένη κοντά στην επιφάνεια σε σχέση με τα υψόμετρα, παράγει λαμπερούς κρυστάλλους πάγου, γνωστούς και ως διαμαντόσκονη. Το σχήμα τους είναι σαν βελόνες και εμφανίζονται σαν ομίχλη, η οποία όμως λαμπυρίζει όταν τη χτυπά το φως του ήλιου.  Σε αντίθεση με το χιόνι, η διαμαντόσκονη πέφτει από τον καθαρό ουρανό, χωρίς σύννεφα, και αιωρείται στον αέρα. Αποτελεί συχνό φαινόμενο στην Ανταρκτική και τον Αρκτικό Κύκλο, ενώ περιστασιακά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη. Το λαμπυρίζον αυτό χιόνι μπορεί να πέφτει για ημέρες, αλλά ποτέ δεν παραμένει στο έδαφος για πολύ.

Παγωμένη ομίχλη
Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί σε θερμοκρασίες άνω των -30 βαθμών Κελσίου, ωστόσο η παγωμένη ομίχλη είναι εντυπωσιακή και δημιουργεί ένα εφέ παρόμοιο με το παρήλιο. Σε αντίθεση με την κλασική ομίχλη, δεν δημιουργείται από πυκνές σταγόνες νερού, αλλά από παγωμένους κρυστάλλους.

Κρυοσεισμοί
Λέγονται και σεισμοί παγετού και συμβαίνουν τοπικά, τόσο που κάποιος να μην αισθανθεί τον σεισμό που συνέβη στο γειτονικό σπίτι. Προκαλούνται από ξαφνικό πάγωμα του εδάφους και συνήθως συμβαίνουν με τα πρώτα κρύα του έτους. Το χιόνι γενικά βοηθά στην απομόνωση και προστασία του εδάφους, αλλά όταν η επιφάνεια είναι γυμνή και οι θερμοκρασίες πέφτουν αρκετά, οι συνθήκες ευνοούν τέτοια φαινόμενα.

 

 

πηγή:flamis.gr

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast