Νυμφόπετρες. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και,, ο Μύθος γύρω από αυτές!!

Μόλις 50 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και δίπλα στη λίμνη Βόλβη, βρίσκετε το χωριό Νυμφόπετρα. Ένα όμορφος προορισμός με καταπράσινα μονοπάτια και υπέροχη Θέα.

Εκεί λοιπόν, στέκονται αγέρωχες οι Νυμφόπετρες,οι περίεργοι βράχοι, που μοιάζουν σαν έχουν βγει από τα σπλάχνα της γης.Ένας γεωλογικός σχηματισμός, αταίριαστος με το υπόλοιπο  περιβάλλον , το οποίο έχει ανακηρυχθεί, μνημείο της φύσης.

Για τους περίεργους αυτούς βράχους,υπάρχουν πολλοί μύθοι και ιστορίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την προέλευση τους.Η πιο δημοφιλής είναι αυτή της κατάρας της πεθεράς, που είτε δεν ήθελε τον γάμο της κόρης της , είτε γιατί ζήτησε την τιμωρία της γιατί ήταν άπληστη.Έτσι, τόσο το ζευγάρι όσο και οι καλεσμένοι μαρμάρωσαν.

Μια άλλη εκδοχή της τοπικής λαογραφικής παράδοσης, θέλει οι Νυμφόπετρες να είναι μια ομάδα κυνηγών, οι οποίοι ενώ κυνηγούσαν θηράματα σε μια κυνηγετική εξόρμηση, συνάντησαν τυχαία μια παρέα από νύμφες του δάσους, οι οποίες λούζονταν στα κρυστάλλινα νερά μιας πηγής ημίγυμνες.Οι άνδρες έμειναν εκστατικοί παρακολουθώντας το θέαμά, και όταν η Θεά Άρτεμις τους αντιλήφθηκε, εξοργίστηκε τόσο με την ασέβεια τους, που τους πέτρωσε στο σημείο που στεκόντουσαν.

.

Ωστόσο η επιστημονική εξήγηση του φαινόμενου των ιδιόμορφων σχηματισμών πετρωμάτων, είναι εντελώς διαφορετική.Το φαινόμενο οφείλετε στο πέτρωμα που συγκροτεί του ιδιόμορφους όρθιους σχηματισμούς βράχων.Ονομάζεται «Τραβερτίνης» και ανήκει στα ιζηματογενή πετρώματα, τα οποία σχηματίζονται  από απόθεση ή καταβύθιση υλικών που βρίσκονται σε αιώρηση ή διάλυση , μέσα σε ένα ρευστό μέσο και την μετέπειτα συγκόλληση των υλικών που αποτέθηκαν μεταξύ τους.

Οι Νυμφόπετρες σήμερα αποτελούν ένα από τα πιο όμορφα πάρκα ¨γεωλογικών σχηματισμών¨ της χώρας.Φανταστείτε μορφές ,πρόσωπα και καταστάσεις, σε ένα χώρο ο οποίος δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη, να περπατήσει ανάμεσα στα πλακοστρωμένα δρομάκια, να φωτογραφηθεί και να ξεκουραστεί στα παγκάκια και τα κιόσκια, απολαμβάνοντας την υπεροχή θέα.Τα τελευταία χρόνια οι Νυμφόπετρες, γίνονται τα ντεκόρ των φωτογράφων για τις φωτογραφήσεις των νεονύμφων.

Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε  θερμά τον κάτοικο και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νυμφόπετρα «Μέγας Αλέξανδρος» τον Κύριο Κώστα Βακουφάρη για την συνέντευξη και το φωτογραφικό υλικό.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast