Μακροπρόθεσμη πρόγνωση Δεκεμβρίου. Διπρόσωπος θα είναι ο Δεκέμβρης?!

Ο πρώτος μήνας του Χειμώνα, θα φέρει μια κυκλοφορία, αρκετά ιδιάζουσα, καθοδηγούμενη από ένα ισχυρό blocking αντικυκλώνων στον βόρειο Ατλαντικό. Οι αντικυκλώνες αυτοί, θα έχουν ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον στο πρώτο μισό του μήνα, να προκαλέσουν διαδοχικές καταβάσεις ψύχους στα κεντρικότερα και βορειότερα τμήματα της Ευρώπης.
Αυτό διακρίνεται χαρακτηριστικά στον πρώτο χάρτη, στον οποίο σας αποτυπώνω τις θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τους μέσους όρους, πάνω από την Ευρώπη.
Διακρίνουμε το κρύο έως και ψύχος, το οποίο θα ακολουθεί μια ροή από Ρωσία, προς τα δυτικότερα της ηπείρου μας.
Σε τέτοιες βαρομετρικές διατάξεις, η Μεσόγειος, όπως και η χώρα μας, μπαίνει στον θερμό τομέα, με τους νοτιάδες να είναι κυρίαρχοι.

Στον επόμενο χάρτη, βλέπουμε τις χιονοπτώσεις, μια παράμετρος που πλέον μπαίνει για τους Χειμερινούς μήνες, στο κάδρο.

Παρατηρούμε, πως γενικά η Ευρώπη, θα έχει να κάνει με αρκετά έως πολύ πλούσιες χιονοπτώσεις, καθώς το κρύο, θα συνδυάζεται με μια ομολογουμένως πολύ έντονη δραστηριότητα βαρομετρικών χαμηλών.
Χιονο-ενδιαφέρον, προκύπτει και για την χώρα μας, στο δεύτερο μισό του μήνα, καθώς το κρύο θα κατηφορίζει νοτιότερα. Εξαιρετικά αυξημένες θα είναι και οι βροχές και γενικά τα φαινόμενα, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, σε διάφορες φάσεις, ( ο τελευταίος χάρτης), ως αποτέλεσμα της παραπάνω έντονης δραστηριότητας.

ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ τώρα:
Θερμοκρασία: Στο πρώτο δεκαήμερο-δεκαπενθήμερο του μήνα, φαίνεται πως οι νοτιάδες θα κυριαρχούν, έτσι οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται κατά κανόνα, επάνω έως αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το κρύο δείχνει να απουσιάζει, ενώ δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή στο ψυχρότερο, σε αυτό το διάστημα. Αυτό φαίνεται να αλλάζει προς το διάστημα των εορτών, στο οποίο ψυχρότερες αέριες μάζες, θα κινηθούν προς την περιοχή μας. Δεν αποκλείω, στο ίδιο διάστημα, να προκύψει και μια πολύ σημαντικής κλίμακας ψυχρή εισβολή, ακόμα και record breaking.

Βροχή/χιόνι: Ένας μήνας με πραγματικά πολλές βροχές, ιδιαίτερα στην δυτική Ελλάδα. Οι βαθιές υφέσεις της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου, θα επηρεάζουν τα δυτικότερα τμήματα της χώρας μας, αφήνοντας γενικά πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Τουλάχιστον τα δυτικά τμήματα, θα ‘κλείσουν’ τον μήνα, με ύψη βροχής ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο, ενώ και στα ηπειρωτικά, τα ύψη βροχής θα βρίσκονται στον μέσο όρο. Οι χιονοπτώσεις, φαίνεται να απουσιάζουν ( ακόμη και από μεγάλα υψόμετρα εξ αιτίας των νοτιάδων, στα οποία πολλές φορές το χιόνι θα μετατρέπεται σε βροχή), μέχρι και το δεύτερο προς τρίτο δεκαήμερο.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ: Οι γενικά υψηλές θερμοκρασίες, δεν φαίνεται να ευνοούν τουλάχιστον την συντριπτική πλειοψηφία των χιονοδρομικών, ωστε να δεχθούν χιονοστρώσεις τέτοιες ώστε να κάνουμε λόγο για έναρξη της χειμερινής σεζόν. Πολλές θα είναι οι περιπτώσεις, στις οποίες – ιδιαίτερα στα νοτιότερα χιονοδρομικά- θα βρέχει, ακόμη και σε σχεδόν αλπικά υψόμετρα. Κάπως πιο ευνοημένα, δείχνουν τα χιονοδρομικά της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως της βόρειας, στα οποία, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν φαίνεται να είναι τέτοιες ώστε να εμποδίζουν τις χιονοπτώσεις στα χιονοδρομικά μεγάλου υψομέτρου, δίνοντας σαφέστατο προβάδισμα στις πιθανότητες, να ξεκινήσουν ομαλά την χειμερινή περίοδο.
ΠΑΝΤΩΣ, αυτό δείχνει να αλλάζει όσο θα βαδίζουμε προς τις γιορτές, με την θερμοκρασία να πέφτει, και τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και στα υπόλοιπα χιονοδρομικά.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast