Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Σεπτεμβρίου

Ένας εξαιρετικά πλουραλιστικός μήνας φαίνεται πως θα είναι ο φετινός Σεπτέμβρης, ο μήνας εξόδου από ένα μεγάλο και επίπονο καλοκαίρι στο οποίο σημειώθηκε και ο ισχυρότερος καύσωνας των τελευταίων 50 τουλάχιστον ετών στην χώρα μας. Ο φετινός Σεπτέμβρης, φαίνεται πως θα έχει απ όλα, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι η…αναποδιά! Αρκετά ψυχρό το πρώτο μισό,  θερμό το δεύτερο μισό  στο οποίο φαίνεται να έχουμε μια σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στην νότια Ελλάδα, προς τα μέσα-τέλη του μήνα.

Τον καιρό στην Ευρώπη και την χώρα μας, θα τον ορίσουν δυο πράγματα, το πρώτο θα είναι ένας αρκετά ισχυρός εμποδιστής-υψηλές πιέσεις- που θα αναπτυχθεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του μήνα στην κεντρική Ευρώπη, και το δεύτερο, ο σχηματισμός τροπικών καταιγίδων στον Ατλαντικό, οι οποίες θα ορίσουν και την ανάπτυξη εμποδιστών ή όχι στην δυτική Ευρώπη.

Σε πρώτη φάση λοιπον, φαίνεται πως υψηλές πιέσεις θα κατακλύσουν την κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα μεταφέρουν αισθητά ψυχρότερες-φθινοπωρινές- αέριες μάζες, από την Ρωσία προς την ανατολική Μεσόγειο και την χώρα μας. Η μεταφορά αυτή, θα γίνει με ενισχυμένους βόρειους ανέμους, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου μάλιστα φαίνεται να κυριαρχούν κατά περιόδους, μέχρι τουλάχιστον και τα μέσα του μήνα, ή και λίγο παραπάνω. Παράλληλα, θα πρέπει να μας μεταφέρει και διαταραχές από την ΒΑ Ευρώπη, δίνοντας σε αρκετές περιοχές βροχοπτώσεις. Παραδοσιακά σε τέτοιες διατάξεις, περιοχές όπως η Εύβοια, η Χαλκιδική, Σποράδες, έχουν δεχθεί ακραία ύψη βροχής…

Η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει προς το δεύτερο μισό όπου οι υψηλές πιέσεις φαίνεται να καταρρέουν προς την χώρα μας, έτσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο, σε ίσως ακόμη και καλοκαιρινά επίπεδα ( ξαναέχουμε δηλαδή γενικευμένα 30άρια+ σε πολλές περιοχές) αλλά με ταυτόχρονη είσοδο διαταραχών από τα δυτικά – αλλάζει δηλαδή τελείως η ροή του patern- αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ισχυρών καταιγίδων κυρίως στα δυτικά αυτή την φορά.

Σε γενικές γραμμές , φαίνεται πως στο πρώτο μισο λοιπόν θα έχουμε θερμοκρασίες κοντά ή και κάτω από την μέση κλιματική τιμή, κάτι που έχει να συμβεί πολύ καιρό, και κυριαρχία ισχυρών βοριάδων στο Αιγαίο. Οι βροχές θα είναι παρούσες και κυρίως στα ηπειρωτικά και δυτικά. Προς τα μέσα του μήνα, οι βοριάδες θα καλμάρουν, καθώς ο αντικυκλώνας της Ευρώπης θα καταρρέει και παράλληλα η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά, ενώ λίγο αργότερα, προς τα τέλη του μήνα περίπου, θα μας απασχολήσουν διαταραχές από τα δυτικά.

 

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast