Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση καιρού Δεκέμβρης 2019

Ένας αρκετά πλουραλιστικός σε κυκλοφορία, αλλά και μάλλον θερμός, φαίνεται να κυλά ο τελευταίος μήνας του έτους και ο πρώτος μήνας του Χειμώνα, για την περιοχή μας. Ας δούμε πρώτα σε γενικές γραμμές, το τι θα κυριαρχεί, πάνω από την Ευρώπη!

Το Ισλανδικό χαμηλό, ένα ημιμόνιμο κέντρο χαμηλών πιέσεων στην περιοχή του Βορείου Ατλαντικού, φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα. Αυτό, με την σειρά του, θα εμποδίζει τον αζορικό αντικυκλώνα, να αναπτύσει σημαντικό εμποδισμό στον βόρειο Ατλαντικό, και όταν αυτό γίνεται, θα καταρρέει γρήγορα. Θα απουσιάζουν δηλαδή, οι κλασικοί μεγάλοι αντικυκλώνες που αναπτύσσονται στην δυτική Ευρώπη και δίνουν συνθήκες πολυήμερου ψύχους στην περιοχή μας.

Αντίθετα, η θέση του Αζορικού ( με κόκκινο χρώμα στα αριστερά του χάρτη), θα είναι τέτοια, η οποία θα  αποκόπτει κατά διαστήματα, ‘κομμάτια’ του γιγαντιαίου Ισλανδικού Χαμηλού, και θα τα μεταφέρει στην κεντρική Μεσόγειο. Τα κομμάτια αυτά, θα πρέπει να προκαλέσουν μέσα στον μήνα, σημαντικές κυκλογενέσεις – οργανωμένα βαρομετρικά χαμηλά- στην Ιταλία, τα οποία θα δώσουν και πάλι ακραία καιρικά φαινόμενα στην γείτονα, αλλά κατά περιόδους ίσως και στην χώρα μας, με έμφαση τα δυτικά. Τα συστήματα αυτά, θα στρέφουν τους ανέμους σε νοτιάδες,ανεβάζοντας όπως είναι αυτονόητο, την θερμοκρασία σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά της εποχής. Θα φέρουν όμως, πολλές βροχές και πάλι στην Μεσόγειο.

Image result for flood italy

( εικ: Πλημμύρες στην Βενετία, εξ αιτίας των διαδοχικών κακοκαιριών του Φθινοπώρου )

 

Υπάρχουν όμως ενδείξεις, οι οποίες είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αγνοηθούν. Αυτές θέλουν το μεγάλο αυτό Ισλανδικό Χαμηλό, να κινείται ελαφρώς προς την κεντρική Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα, ο Αζορικός, να καταφέρει ένα ‘ τίναγμα’ σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, πριν καταρεύσει εκ νέου. Αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί προς τα μέσα- τέλη του μήνα. Τι σημαίνει όμως αυτό για την κυκλοφορία?  Λόγω και των πολύ χαμηλών γεωδυναμικών που πάντα συνοδεύουν τις ατλαντικές υφέσεις, το κρύο, θα βρεί εύκολα δίοδο προς τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Στην προκειμένη περίπτωση, θα προκύψει τουλάχιστον μια πολύ σημαντική κυκλογένεση-κακοκαιρία στην κεντρική Μεσόγειο, με κίνηση προς την περιοχή μας. Αν αυτό συμβεί, θα έχουμε και τις πρώτες καλές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις στα χιονοδρομικά μας!   Δυστυχώς πάντως, αυτό φαίνεται να είναι πρόσκαιρο, καθώς οι νοτιάδες, φαίνεται να ξαναπαίρνουν το πάνω χέρι, με την ανασύνταξη του Ισλανδικού Χαμηλού στην βόρεια Ευρώπη.

 

ΕΛΛΑΔΑ:  O φετινός Δεκέμβρης, θα πρέπει να ‘βγει’ αρκετά βροχερός- ακολουθώντας τον Νοέμβρη- στην δυτική χώρα κυρίως. Οι διαδοχικές διαταραχές/χαμηλά της κεντρικής Μεσογείου, θα στέλνουν κύματα βροχών από το Ιόνιο προς τα ηπειρωτικά κατά περιόδους.

Θερμοκρασιακά: Θα πρέπει να είναι ένας θερμότερος του κανονικού μήνας, καθώς οι νοτιάδες αλλά και οι βαθιές υφέσεις στην βόρεια Ευρώπη, θα εμποδίσουν την κατάβαση του ψύχους – τουλάχιστον σημαντικού- στην χώρα μας. Αξίζει να τονιστεί, πως θα υπάρχουν εναλαγές διαστημάτων με ψυχρό καιρό, και νοτιάδων/υψηλών θερμοκρασιών.

Χιονοπτώσεις: Τα χιόνια, φαίνεται να μην καταφέρνουν να κατεβαίνουν – τουλάχιστον αξιόλογα και σε γενικευμένη κακοκαιρία- στα πεδινά τμήματα, μιας και τα ‘διαλείματα’ κρύου καιρού, θα είναι σύντομα και δεν θα μεταφέρουν τόσο κρύο όσο χρειάζεται για κάτι τέτοιο.  Αντίθετα τα ορεινά, έχουν πολύ καλύτερα δεδομένα, με τις διαταραχές να συνδιάζονται και με καλές θερμοκρασίες, τέτοιες ώστε να αφήσουν χιονοπτώσεις στα ορεινά μας. Τα διαστήματα πάντως με υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να αποτρέψουν από το να δημιουργηθεί ένα καλό υπόστρωμα χιονιού, έτσι ώστε να ξεκινήσει η χιονοδρομική σεζόν νωρίτερα από τις γιορτές.

Σε γενικές λοιπόν γραμμές, ένας μάλλον υγρός – ιδιαίτερα στα δυτικά-αλλά και  θερμός Δεκέμβρης μας περιμένει, με αρκετές ημέρες συννεφιάς και ήπιου καιρού, αλλά και μίας τουλάχιστον σημαντικής βροχοκακοκαιρίας.  Δεν φαινεται τέλος, να μας απασχολεί κάποιο – Ιστορικό όπως λέμε- κύμα ψύχους/χιονιά , μιας και η κυκλοφορία ( ισχυρό Ισλανδικό Χαμηλό ) δεν θα αφήσει το ψύχος της Ρωσίας, να κατηφορίσει αυτούσιο σε εμάς.   Το θετικό, είναι πως όπως και πέρσυ, έτσι και φέτος, η Σιβηρία δείχνει να βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση θερμοκρασιακά, κάτι μάλλον θετικό για την συνέχεια.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast