Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Φεβρουαρίου

Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα, φαίνεται πως θα ακολουθήσει την γενική φετινή ροή των βαρομετρικων συστημάτων, όπου έχουν σαφή προτίμηση στην δυτική Ευρώπη. Δεν θα είναι όμως πανομοιότυπη η κυκλοφορία με τις προηγούμενες εβδομάδες. Ας δούμε λίγο αναλυτικά:

Βαρομετρική Ροή: Το Highlight του μήνα, θα είναι η διάσπαση του πολικού στροβίλου, και μάλιστα τμήμα αυτού, φαίνεται να εγκαθίσταται στην κεντρική Ευρώπη. Η πολική αυτή δίνη, θα επηρεάζει την ήπειρο μας, για το σύνολο του μήνα.

Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα βρεθούν κάτω από συνθήκες παρατεταμένου ψύχους και χιονιού μέσα στον Φλεβάρη.

Η δίνη αυτή, θα πρέπει να χωρίσει την Ευρώπη στα δύο. Σε έναν » κατεψυγμένο» βορρά αλλά και κεντρική Ευρώπη, όπου το ψύχος θα είναι ιδιαίτερα έντονο, και έναν Ευρωπαϊκό νότο, με έμφαση την χώρα μας και την ανατολική Μεσόγειο, όπου οι νοτιάδες και οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες θα κυριαρχούν ιδιαίτερα στο πρώτο μισό του. Στο σημείο που αυτές οι δύο αέριες μάζες θα συναντιούνται, θα έχουμε και εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Πάμε όμως να δούμε την κατάσταση στην Ελλάδα:

Ο μήνας χωρίζεται σε δύο φάσεις: Το πρώτο μισό, στο οποίο θα κυριαρχεί η ζέστη και η απουσία οργανωμένων κακοκαιριων, και στο δεύτερο μισό, όπου οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και θα έχουμε κάποιες σημαντικές κακοκαιριες.

1/2 έως 10-14/2: Κυριαρχία γενικά υψηλών πιέσεων, καθώς φαίνεται πως η χώρα μας θα βρεθεί υπό την επιρροή μιας εξαιρετικά ισχυρής έξαρσης του υποτροπικου αεροχειμαρρου. Πολύ θερμές αέριες μάζες από την καρδιά της Αφρικής, θα καλύψουν την χώρα μας , δίνοντας θερμοκρασίες έως και 12 με 16 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο, τόσο στα νότια όσο και στα βόρεια. Παράλληλα, κάποιες βροχές αλλά και μεταφορά σκόνης, θα έχουμε μόνο στην δυτική Ελλάδα.

10-15/2 έως τέλος του μήνα: Σταδιακή επαναφορά της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα, βαρομετρικες υφέσεις θα προσεγγίσουν την χώρα μας. Υπάρχουν ενδείξεις για μεταφορά του ψύχους της κεντρικής Ευρώπης και στην χώρα μας, το οποίο ενδεχομένως να δώσει την ευκαιρία στα χιόνια, να ξαναεπισκευθούν ακόμη και πεδινές περιοχές μας.

Συμπέρασμα: Το πρώτο μισό του μήνα, δεν θα θυμίζει Χειμώνα, παρά μάλλον Άνοιξη, ενώ αντίθετα στο δεύτερο μισό, εναποθέτονται οι περισσότερες πιθανότητες για έλευση κρύου και ίσως και χιονιου ακόμη και σε πεδινά τμήματα.

ΥΕΤΟΣ: Πάνω έως αρκετά πάνω από τον μέσο όρο στα δυτικά, στα κανονικά ή χαμηλότερα στα ανατολικά ηπειρωτικά. Η εμμονή της δυτικής ροής ίσως φέρει προβλήματα στην δυτική Ελλάδα.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast