Μακροπρόθεσμη εκτίμηση Δεκεμβρίου – Πιθανή πορεία βαρομετρικών συστημάτων.

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση Δεκεμβρίου 2021 – Πιθανή πορεία βαρομετρικών συστημάτων.

Καιρικά σε δύο χρονικές φάσεις, θα χωριστεί ο πρώτος μήνας του Χειμώνα. Το διαδοχικό σερί βαρομετρικών συστημάτων, που έδωσαν μεγάλα ύψη βροχής και προβλήματα στην δυτική Ελλάδα, αναμένεται να σταματήσει ήδη στο πρώτο 10ήμερο του μήνα. Η καιρική αυτή ‘ παύση’, θα γίνει καλοδεχούμενη, καθώς θα δώσει- ιδιαίτερα στα δυτικά- την ευκαιρία να εκτελεστούν εξωτερικές εργασίες. Χοντρικά λοιπόν, το διάστημα περίπου από τις 10 του μήνα μέχρι και τις 20 (χάρτης 1 ), αναμένεται καλοκαιρία στην Μεσόγειο, χωρίς αξιόλογα βαρομετρικά συστήματα, ενώ και η θερμοκρασία θα παραμείνει σε ήπια επίπεδα. Αντίθετα, στην ΒΔ Ευρώπη, βίαιες κυκλογενέσεις θα δώσουν εξαιρετικά βαθιά βαρομετρικά χαμηλά προκαλώντας σφοδρούς ανέμους και ισχυρές βροχές. Μετεωρολογικά, είναι αυτό που λέμε < ζωνική ροή>. 

Η κατάσταση αυτή, φαίνεται να αλλάζει προς το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου και την έναρξη του τρίτου (χάρτης 2 ). Οι υψηλές πιέσεις της Μεσογείου, φαίνεται πως θα κινηθούν βορειότερα, – αρκετά σενάρια θέλουν ανάπτυξη σημαντικού εμποδιστή- και θα σχηματίσουν έναν συμπαγή αντικυκλώνα στο σύνολο της Ευρώπης, με επίκεντρο την βόρεια. Η βαρομετρική αυτή διάταξη, θα ‘ανοίξει τις πύλες του ψύχους’ από την Ρωσία προς την ανατολική Ευρώπη. Σε αυτό το διάστημα, τοποθετώ και τις μεγαλύτερες πιθανότητες, η χώρα μας, να δεθχέι μια σημαντικής κλίμακας ψυχρή εισβολή, με τις χιονοπτώσεις να φτάνουν ακόμη και σε πεδινά τμήματα, με την προϋπόθεση βέβαια της κατάλληλης διάταξης και την πιθανότητα μιας χειμερινής υφής κακοκαιρίας να αυξάνεται κατακόρυφα. Δεν έχω αναφερθεί στο πρώτο 10ήμερο, καθώς δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι, η ροή βαρομετρικών συστημάτων από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα συνεχιστεί, με βροχερό καιρό κατά τόπους και κατά περιόδους και χιονοπτώσεις στα ορεινότερα. Συνοψίζοντας λοιπόν, βροχές στο πρώτο 10ήμερο, παύση και καλοκαιρία μεταξύ 10-20, και αυξημένες πιθανότητες ψυχρής εισβολής σημαντικής κλίμακας από τις 20 και μετά με βοριάδες.

 

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast