Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Δεκεμβρίου – καιρός Χριστουγέννων

Ένας ‘εμπροσθόβαρος’ Δεκέμβρης, φάινεται πως βρίσκεται μπροστά μας. Και με την έννοια εμπροσθόβαρος, εννοώ πως όλη η καιρική δραστηριότητα στην περιοχή μας, θα εντοπίζεται στο πρώτο μισό του μήνα.  Σε αυτό το διάστημα, ο καιρός σε πανευρωπαικό επίπεδο, θα επηρεάζεται και θα καθορίζεται, από μια πολικής φύσεως αέρια μάζα, η οποία έχει εγκατασταθεί ήδη από τα τέλη Νοέμβρη στην ευρύτερη περιοχή. Παρά την απειλητική της όψη, δεν φαίνεται να καταφέρνει να κατηφορίζει προς την Μεσόγειο, αντίθετα, θα εκφυλιστεί και θα εκτοπιστεί σταδιακά στα βάθη της Ρωσίας, καθώς ο Ατλαντικός, θα παίρνει το πάνω χέρι για ακόμη έναν Δεκέμβρη.  Ανέφερα όμως στην αρχή του άρθρου, την λέξη ‘εμπροσθόβαρος’. Πράγματι, το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, φαίνεται πως αυτή η ψυχρή αέρια μάζα, θα προσπαθήσει να κατηφορίσει ελαφρώς νοτιότερα στην Μεσόγειο ( χωρίς όμως να το καταφέρνει), σχηματίζοντας έτσι, μέτωπα κακοκαιριών, πιθανόν και ένα αξιόλογο βαρομετρικό χαμηλό. Σε αυτό το διάστημα, ( 1-10 Δεκέμβρη) τοποθετώ και τις μεγαλύτερες πιθανότητες, η χώρα μας να επηρεαστεί από κακοκαιρία, με βροχοπτώσεις στα πεδινά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα. Δεν αποκλείεται το σενάριο αυτές να κατηφορίσουν και χαμηλότερα, κυρίως προς το τέλος του δεκαημέρου που εξετάζουμε.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

(εικ: Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος στην Πέλλα, χιονισμένος. Πολλοί χειμερινοί προορισμοί, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ντυθούν στα λευκά, το πρώτο μισό του Δεκέμβρη).

Τα συστήματα αυτά, εάν καταφέρουν τελικά και επηρεάσουν και την χώρα μας, θα πρέπει να αφήσουν σχετικά καλές ποσότητες χιονιού στα χιονοδρομικά, κυρίως της βόρειας χώρας , αλλά να ντύσουν και στα λευκά, αρκετούς Χειμερινούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας.

Κάπου εδώ, φαίνεται πως ο φετινός Δεκέμβρης θα ‘ξεμείνει’ από καύσιμα, εκεί στο σβήσιμο του πρώτου δεκαημέρου-δεκαπενθήμερου. Από εκεί και μετά, φαίνεται πως η κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, αλλάζει δραστικά, κυρίως όσο βαδίζουμε προς την περίοδο των εορτών.  Την θέση των υψηλών πιέσεων στην βόρεια Ευρώπη, θα πάρουν σταδιακά πολύ βαθιά, οργανωμένα βαρομετρικά συστήματα. Αυτά τα συστήματα, μέσω των θυελλωδών δυτικών ανέμων, θα εκτοπίσουν το ψύχος ( που μέχρι τότε θα βρίσκεται διάχυτο στην Ευρώπη,επηρεάζοντας όπως είπαμε και τα Βαλκάνια μέχρι τα νότια κράσπεδά τους) και θα φέρουν σαφώς υψηλότερες θερμοκρασίες από τον Ατλαντικό. Ο καιρός στο σύνολο της Ευρώπης, θα καταστεί ξανά Φθινοπωρινός ( από Χειμώνα που θα έχουμε στις αρχές), με βροχές και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Στην Μεσόγειο και την χώρα μας, ο καιρός θα βελτιωθεί, με την ζωνική ροή να κυριαρχεί και την θερμοκρασία σε σταδιακή, αισθητή άνοδο. Οι ‘ουρές’ των βαρομετρικών συστημάτων που θα απασχολούν την Ευρώπη, πιθανόν να επηρεάζουν με την μορφή περασμάτων βροχής και στροφή των ανέμων σε νοτιάδες, την χώρα μας, και κυρίως την Ήπειρο. Αυτό το μοτίβο, του δεύτερου δεκαημέρου, πιθανόν να επεκταθεί και στις αρχές του τρίτου δεκαήμερου, επηρεάζοντας και τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Αν επαληθευτεί αυτό το μοτίβο, τότε οι μέρες των Χριστουγέννων θα είναι κατά κανόνα ήπιες, με θερμοκρασίες μάλλον πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και τον καιρό σε αντικυκλωνικό καθεστώς ( πρωινοί παγετοί λόγω αναστροφών, ομίχλες, ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας μέσα στην μέρα). Η κυκλοφορία αυτή και η στασιμότητα του δεύτερου μισού του Δεκέμβρη, πιθανόν να αλλάξει και πάλι στην εκπνοή του μήνα ( Πρωτοχρονιά).

Περιληπτικά λοιπόν, το μετεωρολογικό ενδιαφέρον του φετινού Δεκέμβρη θα εστιάζεται στο πρώτο μισό του, και κυρίως στο πρώτο δεκαήμερο. Δεν φαίνεται να μας απασχολεί κάποιο ιδιαίτερο κύμα ψύχους, ικανό να φέρει προβλήματα, καθώς θα επικρατήσει μια ατλαντική ροή συστημάτων, με διαδοχικά περάσματα βροχών και νοτιάδων ή ( αν τα συστήματα επιλέξουν τελικά βορειότερη τροχιά) αντικυκλωνικός καιρός, με ηλιοφάνεια και ήπιες θερμοκρασιακές συνθήκες.  Η πιθανότητα να χιονίσει σε πεδινές περιοχές, είναι και φέτος εξαιρετικά μικρή και αν αυτό συμβεί, θα γίνει στο πρώτο μισό του μήνα. Οι χιονοπροσδοκίες, φαίνεται να..αυξάνονται στην εκπνοή του Δεκέμβρη και έπειτα .

ΥΕΤΟΣ: Ο μήνας θα βρεθεί κοντά ή και πάνω από τα κλιματικά επίπεδα στην δυτική χώρα, κοντά στα κλιματικά στην υπόλοιπη χώρα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Ο μήνας φαίνεται πως θα βγει σημαντικά θερμότερος από τις μέσες κλιματικές τιμές, παρότι οι πρώτες μέρες του, θα είναι σχετικά ψυχρές κυρίως στα βόρεια.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ: Η σημαντικότερες ποσότητες χιονοπτώσεων, θα πέσουν στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα στα ηπειρωτικά ορεινά. Στο ίδιο διάστημα, τοποθετώ την πιθανότητα οι χιονοπτώσεις να κατέβουν πρόσκαιρα χαμηλότερα. Από εκεί και πέρα, με την παράλληλη άνοδο της θερμοκρασίας, αυτές θα μετριαστούν και θα περιοριστούν αυστηρά σε μεγάλα έως πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

One Response so far.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast