Γιατί το χιόνι είναι άσπρο

Ίσως ακουστεί χαζή απορία και ίσως πολλοί από σας να μην έχετε αναρωτηθεί ποτέ, αλλά γιατί το χιόνι είναι άσπρο;

Μάλλον για να το θέσουμε καλύτερα, είναι όντως λευκό το χρώμα του χιονιού ή μήπως το βλέπουμε εμείς έτσι; Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά.

Σύμφωνα με την λογική, αφού το νερό σε υγρή μορφή, αλλά και σε στερεά (πάγος) είναι διάφανο ή καλύτερα περίπου διάφανο, γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και με το χιόνι;

Η αλήθεια είναι ότι και το χιόνι έχει ακριβώς το ίδιο χρώμα με το νεράκι, απλά εμείς το βλέπουμε άσπρο!

Αν δείτε μια χιονονιφάδα σε μεγέθυνση, ναι αυτήν με το περίεργο πανέμορφο σχήμα το οποίο παρεμπιπτόντως είναι και μοναδικό, θα παρατηρήσετε ότι είναι διάφανη!

 

Τότε γιατί βλέπουμε το χιόνι άσπρο; Η απάντηση βρίσκεται που αλλού, στη φυσική!

Το χιόνι στα μάτια μας φτάνει ως λευκό πρώτον γιατί πολύ απλά βλέπουμε πολλές νιφάδες μαζί και δεύτερον γιατί το φως παίζει τα δικά του παιχνίδια.Το νερό δεν αντανακλά καθόλου το φως, με αποτέλεσμα να το αφήνει να το διαπεράσει γιαυτό και το βλέπουμε διάφανο. Αυτό πάντα με την προϋπόθεση το φως να πέφτει κάθετα.

Το χιόνι από την άλλη πλευρά, λόγω της σύστασης του ή για να το πούμε απλά επειδή αποτελείται από αμέτρητες νιφάδες άτακτα τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, δεν μπορεί να αφήσει το φως να περάσει με αποτέλεσμα να το αντανακλά.

Όσοι θυμόσαστε από τη φυσική το φάσμα του ορατού φωτός και τις ιδιότητες του, ίσως έχετε ήδη μαντέψει την απάντηση.

Το φάσμα του φωτός αποτελείται από τα 7 χρώματα (με τα αντίστοιχα μήκη κύματος) που βλέπουμε στο ουράνιο τόξο.
Το φως που παράγεται από τον ήλιο (ηλιακό φως) είναι λευκό φως που αποτελείται από όλα τα χρώματα του φάσματος.
Όταν ένα «αντικείμενο» απορροφά κάποιο χρώμα, όπως για παράδειγμα ο ουρανός το μπλέ τότε «φαίνεται» να έχει το συγκεκριμένο χρώμα.

Το χιόνι, λοιπόν, δεν απορροφά κάποιο χρώμα συγκεκριμένα από το φάσμα του ορατού φωτός, αλλά όλα μαζί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υπό το φως της μέρας (λευκό φως) να το βλέπουμε εμείς ως λευκό!

Τόσο απλό, κι όμως τόσο εντυπωσιακό!

Πηγή: coolweb.gr

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast