Αυξημένη συχνότητα τυφώνων προβλέπουν οι Αμερικάνοι- τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Είναι ευρέως γνωστό, πως τα βαρομετρικά συστήματα σε πλανητικό επίπεδο, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και μεταξύ του Ατλαντικού και των συστημάτων που απασχολούν την Ευρώπη. Αυτή την φορά, θα.. κινηθούμε αρκετά νοτιότερα και συγκεκριμένα στον κόλπο του Μεξικού και στα νοτιότερα του Ατλαντικού. Σε αυτές τις τεράστιες ωκεανιες εκτάσεις, κάθε καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο, αναπτύσονται πλήθος τροπικών καταιγίδων. Πολλές από αυτές εξελίσσονται σε τυφώνες ( hurricanes) προκαλώντας κάθε χρόνο εκτεταμένες καταστροφές και μεγάλα προβλήματα στις περιοχές που » χτυπάνε». Η συχνότητα εμφάνισης τους όμως ποικίλει από έτος σε έτος. Συχνότητα η οποία φαίνεται πως έχει μια κάποια επίδραση και στον καιρό της Ευρώπης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι τυφώνες του Ατλαντικού, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι της Ευρώπης. Συνήθως δίνουν μεγάλους καύσωνες στην δυτική και κεντρική Ευρώπη, αλλά σχετικά δροσερά ανεμώδη και βροχερά καλοκαίρια στην ανατολική.

Στον χάρτη της αρχικής εικόνας, έχει σχεδιαστεί πάνω από την Ευρώπη, το πώς περίπου ( βάση των ετών με έντονη δραστηριότητα τυφώνων) κατανέμονται τα βαρομετρικά συστήματα στην ήπειρο μας. Οι διαδοχικές προσεγγίσεις βαρομετρικων χαμηλών στον βόρειο Ατλαντικό, ( τα υπολείμματα των τυφώνων στην ουσία που θα ανηφορίζουν σε βορειότερα πλάτη) θα πρέπει να δώσουν ένα πολύ ισχυρό ridge – η τουλάχιστον συχνές εξάρσεις του υποτροπικού- σε δυτική και κεντρική Ευρώπη. Με βάση αυτή την εκδοχή, οι δυτικοευρωπαϊοι αλλά και οι γερμανόφωνες χωρες, θα πρέπει να περιμένουν ένα καυτό καλοκαίρι με συχνά και επίμονα κύματα καύσωνα.

Στον αντίποδα θα πρέπει να βρίσκεται η χώρα μας. Ο αντικυκλώνας που θα αναπτύσσεται στην κεντροδυτική Ευρώπη, θα δίνει σε εμάς, διαδοχικές καταβάσεις διαταραχών, που σημαίνει συχνά επεισόδια καταιγίδων και γενικά αστάθειας. Παράλληλα, ο συνδιασμός του αντικυκλώνα με το θερμικό χαμηλό της Μέσης Ανατολής, θα πρέπει επίσης να δώσει παρατεταμένα και έντονα μελτέμια στο Αιγαίο. Με απλά λόγια, φαίνεται να αποφεύγουμε μεγάλους και επίμονους καύσωνες. Φυσικά αυτά όλα είναι » ασκήσεις επί χάρτου». Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια γενναία έξαρση ενός θερμού κύματος και στην χώρα μας, αλλά σε γενικές γραμμές, τα δεδομένα συγκλίνουν στα παραπάνω.

Τα ισχυρά, επίμονα μελτέμια στο Αιγαίο, ενδεχομένως να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast