Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση τέλη Μαρτίου!

Από τις σπάνιες περιπτώσεις, στις οποίες κατά την διάρκεια του τριμήνου του Χειμώνα, δεν είχαμε καμία SSW ( στρατοσφαιρική θέρμανση αιφνίδιας μορφής) στο ημισφαίριό μας. Τελικά, αυτή επιλέγει να εκδηλωθεί στο τελευταίο 10ήμερο του Μάρτη, και μάλιστα δείχνει να είναι αξιοσημείωτη. Βέβαια, σημειώνω εδώ, πως παραδοσιακά αυτή την περίοδο, ο Πολικός Στρόβιλος, βρίσκεται εξ ορισμού σε φάση σταδιακής θέρμανσης, καθώς οι πρώτες ακτίνες ηλίου της Άνοιξης, εμφανίζονται στον παγωμένο Β.Πόλο , θερμαίνοντας προοδευτικά και τα στρώματα της εκεί ατμόσφαιρας. Όμως, δεν μιλάμε για την ‘φυσιολογική’ φθίνουσα πορεία της έντασης του PV, αλλά για μια ισχυρή και απότομη, αιφνίδια θέρμανσή του, στα ανώτερα επίπεδά του, αυτά της Στρατόσφαιρας. Μια θέρμανση που φυσικά, δεδομένης και της εποχής, θα δώσει και την χαριστική βολή στον φετινό , εξαιρετικά – σε επίπεδα ρεκόρ- ισχυρό Πολικό Στρόβιλο.

Τι θα σημαίνει αυτό για την πορεία του Απρίλη? Η ΑΣΘ, όπως προβλέπεται με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως θα καταφέρει να δώσει ένα reverse στους ζωνικούς δυτικογεννείς ανέμους της Στρατόσφαιρας, και να τους στρέψει σε ανατολικούς ( easterlies). Προοδευτικά, αυτή η αντιστροφή, μεταφέρεται και στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, και βασικά, εκεί που ενδιαφέρει εμάς, την Τροπόσφαιρα. Αυτό το reverse, εκδηλώνεται συνήθως με σχηματισμό εκτεταμένων εμποδιστών αντικυκλώνων στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη , προκαλώντας σημαντικές κακοκαιρίες στην Ευρώπη και φυσικά την Μεσόγειο, στην τελευταία κυρίως με νοτιάδες και άφθονες βροχές.

Atmospheric blocking: why is it so hard to predict? – The Social Metwork

 

Δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο λοιπόν, με βάση τα δεδομένα ως έχουν, να οδηγηθούμε σε έναν αρκετά άστατο Απρίλη, με αξιόλογα επεισόδια βροχοπτώσεων αλλά και νοτιάδων. Φυσικά αυτά θα τα βλέπουμε στην πορεία, και μέσα από την Μακροπρόθεσμη του Απρίλη.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast