2021 ενα έτος των ακροτήτων- θερμά αλλά και πολλά ψυχρά ρεκόρ ως τωρα. Από Δευτέρα δυνατή ψυχρή εισβολή και σε Ελλάδα!

Μπορει το μεγαλυτερο μερος της Ευρωπης, σχεδον ολοκληρη εκτός απο το Ηνωμενο Βασιλειο και την Ιρλανδια, να διανυει μια κρυα περιοδο αυτες τις μερες καθως και τις επομενες, αλλά η Μεση Ανατολη περναει ενα παρα πολυ ζεστο διαστημα.

Ετσι, εσπασαν τα ρεκορ υψηλοτερων θερμοκρασιων χωρας για τον Μαρτιο για το Καταρ οπου σημειωθηκε χθες θερμοκρασια +41.5 °C με το προηγουμενο ρεκορ Μαρτιου να ειναι +40.0 °C, οπως επισης εσπασε και για το Μπαχρείν οπου σημειωθηκε χθες θερμοκρασια +40.0 °C με το προηγουμενο ρεκορ Μαρτιου να ειναι +38.1 °C και για την Σαουδικη Αραβια οπου ειχε χθες θερμοκρασια +42.8 °C με το προηγουμενο ρεκορ Μαρτιου να ειναι +42.6 °C, παντα απο επισημους σταθμους.

Ενα πολυ θερμο κυμα προκειται να πληξει και την βορεια Αφρικη τις επομενες μερες με την θερμοκρασια να αναμενεται να φτασει εως και τους 16 βαθμους πανω απο τα κλιματικα!
Στην Ελλαδα αναμενουμε τις επομενες ημερες σχετικα ψυχροτερο καιρο στην βορεια, δυτικη και κεντρικη Ελλαδα και θερμοτερο στην υπολοιπη, ενω απο Δευτερα θα μας επισκεφτει μια ισχυρη για την εποχη ψυχρη εισβολη η οποια θα φερει καταρχας πολλα χιονια σε Πινδο και βουνα της βορειας Ελλαδας, αλλά και πιθανες χιονοπτωσεις και σε σε πεδινοτερα τμηματα της βορειας Ελλαδας, ενω Τεταρτη χιονια και σε βουνα των ανατολικων προσηνεμων και της Κρητης.

Η φετινη αιφνιδια στρατοσφαιρικη θερμανση βοηθησε στο να δημιουργηθει μια κυκλοφορια με ενα πολυ χαλαρο τροποσφαιρικο πολαρ βορτεξ πραγμα που εφερε σε πολλες περιοχες πολλα ρεκορ χαμηλων θερμοκρασιων. Βεβαια υπηρχαν και σε πολλες περιοχες πολυ ακραια θερμα και πολυ μεγαλα μαλιστα διαστηματα. Οποτε εως τωρα μπορουμε να πουμε οτι υπηρχαν μεγαλες εναλλαγες θερμων και ψυχρη περιοδων.

Παντως η γενικοτερη ταση τεραστιας θερμανσης των τελευταιων ετων δεν επικρατησε.  Ενδεικτικο ειναι οτι:
•Ενω περυσι το 2020 ειχαμε απο επισημους σταθμους 348 θερμα ρεκορ(μηνος ή ετους) και 8 ψυχρα ρεκορ,
•Φετος εως τωρα 19 Μαρτιου 2021 εχουμε απο επισημους σταθμους 8 θερμα ρεκορ(μηνος ή ετους) και 44 ψυχρα ρεκορ!!

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast