Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Νοεμβρίου

Νοέμβριος, ο μήνας – προθάλαμος του χειμώνα, μήνας » βαρόμετρο» για την εξέλιξη τουλάχιστον της έναρξης του.

Βαρομετρική διάταξη πάνω από την Ευρώπη: κυρίαρχο ρόλο στον μετεο.. καμβά, θα έχει ένας γιγάντιος αντικυκλώνας, ο οποίος θα αναπτύσσεται κατά περιόδους, πάνω από την Ευρώπη. Ο αντικυκλώνας αυτός θα δώσει αντίστοιχα και τα φαινόμενα πάνω από την ήπειρο μας.

Ηλιόλουστη θεσσαλονικη, μια φθινοπωρινή ημέρα. Η λιακάδα φαίνεται πως θα κυριαρχεί στο σύνολο του μήνα στα ηπειρωτικά και τη δυτική Ελλάδα, με τις ώρες ηλιοφάνειας να είναι σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο.

Στο σύνολο της Ευρώπης, ο αντικυκλώνας αυτός θα δώσει πολυήμερες λιακάδες και γενικά ήπιες θερμοκρασίες, οι οποίες κάθε άλλο παρά φθινόπωρο θα θυμίζουν. Δεν ισχύει το ίδιο για την βόρεια Ευρώπη, όπου εδώ, ο δραστήριος Ατλαντικός θα συνεχίσει να δίνει διαδοχικές κακοκαιριες και θυελλώδεις ανέμους. Ενδιαφέρον τέλος, παρουσιάζει η συσσώρευση κρύου στην ΒΑ Ευρώπη, στοιχείο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την συνέχεια και τις τελευταίες ημέρες του μήνα..

Ομίχλη ακτινοβολίας πάνω από τα Γιάννενα, όπως φαίνεται από την κάμερα μας στην περιοχή, από την εφαρμογή μας. συνθήκες σαν και αυτές θα είναι κυρίαρχες στα ηπειρωτικά μας, τον φετινό Νοέμβρη, με το πρωινό κρύο έντονο.

Μεσόγειος-Ελλάδα: Ένας ήσυχος σε γενικές γραμμές μήνας θα είναι ο Νοέμβριος για το σύνολο της Μεσογείου, μιας και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα, ο αντικυκλώνας της Ευρώπης, δεν θα επιτρέψει σε γενικευμένες, οργανωμένες διαταραχές να έρθουν σε αυτήν και να προκαλέσουν τις κλασικές φθινοπωρινές κυκλογεννεσεις στα νερά της. Αυτό σημαίνει πως υετικα, τα ύψη βροχής θα είναι κάτω έως πολύ κάτω του μέσου όρου, κάτι που ισχύει και για την δυτική κυρίως Ελλάδα. Αυτό φυσικά δεν αποκλείει, ένα σύντομο επεισόδιο κακοκαιριας μέσα στον μήνα, το οποίο μπορεί να έχει και ένταση, αλλά δεν θα είναι ο κανόνας, μιας και η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί.

Πρωινή πάχνη. Οι αντικυκλωνικες συνθήκες, θα δίνουν έντονο πρωινό κρύο στα ηπειρωτικά, με την πάχνη να κάνει την εμφάνιση της συχνά μέσα στον μήνα.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο, για την ανατολική Μεσόγειο αλλά και την χώρα μας ( με εξαίρεση όπως είπαμε τα δυτικά ) στην χώρα μας λοιπόν, καθώς βρισκόμαστε στα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα, θα έχουμε να κάνουμε με συχνες μικροκαταβασεις κρύου και διαταραχών που θα αφορούν κυρίως τα ανατολικά της Πίνδου και το Αιγαίο. Θα λέγαμε πως ο νοενβρης θα είναι δηλαδή ένας μήνας προς το κανονικό θερμοκρασιακά, με πολύ συχνά επεισόδια βοριάδων , οι οποίοι θα είναι συντριπτικά κυρίαρχοι, αλλά και κάποιες χιονοπτώσεις στα μεγαλύτερα υψόμετρα!

Νοεμβριατικη χιονόπτωση στην Βασιλίτσα. Παρότι υετικα ο μήνας δεν θα είναι καλός για το σύνολο της Πίνδου, εντούτοις οι πιθανότητες για ένα επεισόδιο χιονόπτωσης φαίνονται υπαρκτές σε μεγάλο βαθμό.

Ο αντικυκλώνας της Ευρώπης, θα χαρίσει καλοκαίρια σε μεγάλο μέρος της, αλλά θα φέρει και τα πρώτα κρύα στην ανατολική Ευρώπη και ίσως και την χώρα μας.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast