Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Δεκεμβρίου

Την θέση του… Νοέμβρη, φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να πάρει ο φετινός Δεκέμβρης, μιας και ο πρώτος, ήταν όπως ειδαμε ένας κατεξοχήν ξηρός και ηλιόλουστος μήνας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο της Ευρώπης. Αιτία ένας γιγάντιος αντικυκλώνας, ο οποίος σκέπασε το σύνολο της ηπείρου μας, δίνοντας πρωτοφανεις συνθήκες ξηρασίας και ηλιοφάνειας.

Ο απίστευτος Νοέμβρης και ο αντικυκλώνας πάνω από την Ευρώπη.

Ο Δεκέμβρης λοιπόν, φαίνεται πως θα φέρει μια σημαντική αλλαγή στην κυκλοφορία, με τον Ατλαντικό αεροχειμαρρο, να στρέφεται νότια προς την Μεσόγειο. Τι σημαίνει όμως αυτό? Τα Ατλαντικα συστήματα, θα διεισδύουν από την Αγγλία προς την νότια Ευρώπη, σε μια συνεχή ροή διαδοχικών βαρομετρικων χαμηλών. Έτσι περιμένουμε πλούσιες βροχές σε όλη την Μεσόγειο και την χώρα μας, καθώς τα συστήματα αυτά θα κινούνται από δυτικά προς ανατολικά.

Η στροφή του Jetstream από τον Ατλαντικό προς την νότια Ευρώπη (μεσημβρινή ροή) θα φέρει άφθονη υγρασία στην Μεσόγειο, δίνοντας με την σειρά της πολλές βροχές σε Ιταλία Βαλκάνια και Ελλάδα. Οι νότιοι άνεμοι θα κυριαρχούν, εκτοπίζοντας τα δυνατά κρύα πολύ βόρεια.

Πάντως η θερμοκρασία δεν φαίνεται να ανεβαίνει σε επίπεδα… εξωπραγματικά, όπως συνέβη άλλες χρονιές όπου οι νοτιάδες κυριάρχησαν. Η αιτία θα είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού αντικυκλώνα στα ανατολικά μας και την ΒΑ Ευρώπη. Ο αντικυκλώνας αυτός, θα μεταφέρει σταθερά, ψυχρότερες αέριες μάζες από την Ρωσία προς την περιοχή μας. Όχι όμως τόσο ψυχρές ώστε να μπορέσουν να δώσουν ένα κύμα ψύχους, η κάποιο γενικευμένο επεισόδιο χιονόπτωσης σε πεδινές περιοχές. Θα λέγαμε πως ο φετινός Δεκέμβρης, υπολείπεται των δεδομένων εκείνων που θα επέτρεπαν το ψύχος να κατηφορίσει νοτιότερα. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν, ξεχνάμε τα χιόνια στα πεδινά, τουλάχιστον σε γενικευμένη μορφή. Άλλωστε, το σοβαρό ψύχος, φαίνεται να παραμένει κλειδωμένο στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη για πολύ καιρό ακόμη.

Η » κυματοειδής » ροή του αεροχειμαρρου, όπως αποτυπώνεται στον παραπάνω χάρτη. Η ροή αυτή θα μας φέρει και αξιόλογες βροχές. Θα απομακρύνει όμως την πιθανότητα χιονόπτωσης στα πεδινά, παρότι στα βουνά θα υπάρξουν αρκετά επεισόδια χιονόπτωσης.

Συνοψίζοντας λοιπόν την όλη εικόνα και εστιάζοντας στην χώρα μας:. ΒΡΟΧΈΣ: Σε αντίθεση με τον Νοέμβρη, αναμένεται το σύνολο της χώρας μας να ανακουφιστεί από την ανομβρία του φθινοπώρου, καθώς τα ύψη βροχής θα είναι γενικά αξιόλογα και σε όλη την χώρα. Άφθονες οι μέρες συννεφιάς, πολύ λίγες οι μέρες με λιακάδα. ΧΙΟΝΌΠΤΩΣΕΙΣ : Η ροή σχετικού κρύου από τα ανατολικά, λόγω του αντικυκλώνα που σας ανέφερα παραπάνω, θα επιτρέψει τις βροχές αυτές να μετατρέπονται σε χιόνια στα βουνά μας. Έτσι τα περισσότερα ηπειρωτικά ορεινά θα δεχθούν αξιόλογα ύψη χιονιού μέσα στον μήνα.Δεν ισχύει το ίδιο για τα πεδινά, όπου το κρύο δεν φαίνεται τόσο ισχυρό ώστε να κατεβάσει τα χιόνια σε μηδενικά υψόμετρα. ΆΝΕΜΟΙ: Οι Νοτιάδες φαίνεται πως θα είναι οι κυρίαρχοι άνεμοι στα πελάγη.

Αρκετές χιονοπτώσεις φαίνεται πως θα δεχθούν τα βουνά μας, σε μεγάλα όμως υψόμετρα.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast