Ο καιρός το Σάββατο- γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος

Αλλαγη του καιρου με σημαντικη πτωση της θερμοκρασιας αυριο, βροχες και σποραδικες καταιγιδες στα δυτικα, κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα αλλά και το βορειο Ιονιο και βορειο Αιγαιο.

Απο το πρωι απο τα δυτικα προς τα ανατολικα, αρχικα καταιγιδες με σημαντικες βροχες κυριως σε Ιονιο και Ηπειρο ενω βροχες υπο μορφη ομβρων(μπόρας) ή και με καποιες διασπαρτες πολυ τοπικες καταιγιδες, θα πεσουν σε μερη της δυτικης Στερεας Ελλαδας, Θεσσαλιας(δυτικης κυριως), Μακεδονιας, Θρακης(κυριως στα παραθαλασσια της) και βορειου Αιγαιου, ενω πιθανα περασματα απο προσκαιρες σποραδικες μπορες θα εχουν και οι υπολοιπες περιοχες της Στερεας Ελλαδας, της βορειοδυτικης Πελοποννησου και του κεντρικου Αιγαιου με ασθενη γενικα φαινομενα. Ως το βραδυ ο καιρος θα εχει καθαρισει παντου εκτός απο το βορειοανατολικο Αιγαιο.
Επισης χιονια θα πεσουν στις ψηλες κορυφες, γενικα πανω απο 2100 μετρα της βορειας Πινδου και των ορεινων της Μακεδονιας καθως βεβαια και στον Ολυμπο.

Οι καταιγιδες θα ειναι τελειως «ψοφιες» γενικα για μεσα Μαΐου ενω ουσιαστικα μόνο η Ηπειρος και η Κερκυρα θα δει κανονικες καταιγιδες. Οι ασταθειες φετος δεν δειχνουν τελικα καμια διαθεση να μας επισκεφτουν αφου η κυκλοφορια παραμενει κακη για να ερθει η κλασικη «ασταθειοπεριοδος». Ενω οι βροχες εκτός απο βορειο Ιονιο, Ηπειρο, δυτικη Μακεδονια και δυτικη Θεσσαλια και πιθανως και στις Σερρες οπου θα ριξει αρκετα νερα, θα ειναι γενικα λιγες στις υπολοιπες περιοχες εως και μηδενικες στην νοτια χωρα.

Η θερμοκρασια σε πτωση 3 εως 10 βαθμων Κελσιου στο μεγαλυτερο μερος της ηπειρωτικης Ελλαδας, ετσι μεγαλη πτωση ηδη απο το πρωι θα δουνε περιοχες στην βορεια, δυτικη, κεντρικη και ειδικα στην βορειοδυτικη Ελλαδα(εξαιρεση ο Εβρος οπου η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση απο το απογευμα και μετα) αλλά και στο βορειο Αιγαιο, η οποια θα προχωρησει και στην υπολοιπη ηπειρωτικη Ελλαδα(ανατολικη Στερεα Ελλαδα και νοτια και ανατολικη Πελοποννησο) απο το απογευμα, ενω το νοτιο, κεντρικο(λιγοτερο) και νοτιοανατολικο Αιγαιο δεν θα καταλαβει αυριο τιποτα απο αυτη την αλλαγη αφου οι θερμοκρασιες θα ειναι παρομοιες με σημερα, ενω ψυχρα θα εχουν πολλες περιοχες το πρωι της Κυριακης οπου ομως γρηγορα θα ανεβουν οι θερμοκρασιες αφου ο ηλιος θα επικρατησει και θα εχουν αρχισει να ερχονται εκ νεου θερμες αεριες μαζες απο τα νοτιοδυτικα οπου και την Δευτερα θα εχουμε κατακορυφη αυξηση της θερμοκρασιας.

Οι ανεμοι 4 εως 6 Μποφορ γενικα στα πελαγη, νοτιων-νοτιοδυτικων διευθυνσεων σε Αιγαιο και μεταβλητοι σε Ιονιο, αρχικα νοτιοι και μετα βορειοδυτικοι/δυτικοι.

Γενικα ανουσιος καιρος, πολυ ανομβρια επεσε σε ολη την Ελλαδα τους τελευταιους 2 μηνες και ειδικα σε νοτια χωρα απο τελη Δεκεμβρη και μετα, ενω η Κρητη μετα απο κατι φοβερα διαστηματα πολυ πολυ εντονων πλημμυρικων επεισοδιων 2-3 εβδομαδες στο φθινοπωρο, εχει ενα πολυ ανομβρο διαστημα. Και η περιοδος των ασταθειων που συνηθως ξεκιναει στην βορεια και βορειοδυτικη Ελλαδα μετα τα μεσα Μαΐου 15-20 Μαΐου και μετα περιπου, δεν λεει να αρχισει και με την παρουσα κυκλοφορια ισως πιασουμε Ιουνιο για να ερθει, ενω βεβαια δεν πιστευω οτι θα γινει η πολυ πολυ σπανιοτατη περιπτωση να μην υπαρξει καν.

Οι καιρικες κυκλοφοριακες εμμονες λοιπον συνεχιζονται, μιας και πχ οι βορειες περιοχες της Αλγεριας και της Τυνησιας δεχτηκαν την προηγουμενη εβδομαδα 350 εως και 400 χιλιοστα βροχης απο καταιγιδες, ενω το ιδιο και η Υεμενη και το Ομαν στην Μεση Ανατολη 2 εβδομαδες πριν, οπως και η Σαουδικη Αραβια που ειχε ενα διαστημα 10-15 ημερων με συνεχεις χαλαζοκαταιγιδες και οχι μόνο τις κλασικες ορογραφικες τους, τη στιγμη που η βορεια Ευρωπαικη Ρωσια φλεγεται με αποκλισεις θερμοκρασιων ακομη και +20 βαθμων πανω απο τα κλιματικα, το Μεξικο διενυε μια απο τις πιο ξηρες περιοδους των τελευταιων 10ετιων και προχθες υπηρξαν καταστροφικες πλημμυρες, η Αλασκα αντιμετωπισε μια περιοδο τρομερα ψυχρη στον Απριλιο ενω αμεσως μετα ηρθαν ακραιες θερμες μαζες εκει. Ο δε προηγουμενος Απριλης ηταν πολυ κρυος για την Ευρωπη ομως συνολικα για την γη ηταν ο 8ος εως και 10ος(αναλογως το κεντρο καταγραφης θερμοκρασιων που αναφερομαστε πχ Copernicus, NASA-GISS κλπ) πιο θερμος Απριλιος της ιστοριας.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast