Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Μαρτίου 2020

Επιμένει και τον Μάρτιο η ισχυρή Ατλαντική ροή

Μετά από έναν χειμώνα ο οποίος ουσιαστικά δεν ήρθε ποτέ στην Ευρώπη και την χώρα μας, το ενδιαφέρον του καιρού του Μαρτίου, ιδιαίτερα για την Μεσόγειο, είναι αυξημένο. Ο Μάρτης, είναι ο τελευταίος μήνας στον οποίο τα ορεινά μας, μπορούν να δεχθούν αξιόλογες ποσότητες χιονιου, αλλά και για τα πεδινά, να δεχθούν ποτιστικες, ωφελημες βροχές. Ας δούμε τώρα πως θα κυλησει ο Μάρτης, αναλύοντας τον παραπάνω μας χάρτη.

Η γενική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, δυστυχώς δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά και μέσα στον Μάρτη. Δηλαδή, η ισχυρή Ατλαντική ροή, θα επιμένει στην συντριπτική πλειοψηφία των ημερών του Μάρτη, με την παρουσία οργανωμένων βαρομετρικων χαμηλών στην βόρεια Ευρώπη, να είναι συχνή. Αυτό θα ρυθμίσει αντίστοιχα και την κατανομή του κρύου, το οποίο θα παραμείνει μακριά από την ευρύτερη ήπειρο μας. Μάλιστα, οι υφέσεις αυτές, θα δώσουν θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση την ΒΔ.

Η παρουσία του αζορικου αντικυκλώνα, θα είναι ισχνή και θα περιορίζεται σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη. Τα βαθιά βαρομετρικά συστήματα, δεν θα δώσουν πολλά περιθώρια στον Αζορικο, να λαβει χαρακτηριστικά εμποδιστη και να ανυψωθεί στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του Ατλαντικού. Τα πράγματα όπως θα γίνουν κάπως θετικότερα σε σχέση με τον Φλεβάρη, καθώς – και λόγω εποχής πλέον- το ισχυρό Ισλανδικό Χαμηλό, θα δείξει σημάδια εξασθένησης, επιτρέποντας στον Αζορικο, σύντομες » σφήνες» , οι οποίες θα μεταφέρουν κατά περιόδους, καιρική δραστηριότητα στην Μεσόγειο και την χώρα μας. Υπαρκτή η πιθανότητα, για τον Αζορικο, να λάβει χαρακτηριστικά εμποδιστη στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, δίνοντας ίσως και άρωμα… χειμώνα σε περιοχές της Μεσογείου.

ΕΛΛΆΔΑ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Κάπως καλύτερα υετικά θα τα πάει ο Μάρτης, καθώς οι κινήσεις του αζορικου που ανέφερα πιο πριν, θα επιτρέψουν στα βροχοφορα συστήματα του Ατλαντικού, να κινούνται προς την περιοχή μας. Οι διαταραχές αυτές πάντως, θα έχουν ταχύτατη κίνηση ( δεν περιμένω δηλαδή πολυήμερες κακοκαιριες, αλλά κυρίως, σύντομα περάσματα 24ωρου από δυτικά προς ανατολικά). Οι βροχές πάντως αυτές, δεν φαίνονται ικανές να τερματίσουν την μεγάλη ανομβρία των ηπειρωτικών τμημάτων, αλλά θα πρέπει να δώσουν μια σημαντική ανακούφιση στην γη. Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως δεν αποκλείεται να έχουμε και τουλάχιστον ένα σημαντικό επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης.

Πολύ πιθανόν η αφρικανική σκόνη να απασχολήσει την χώρα μας τον Μάρτιο.

Θερμοκρασιακά: Ο Μάρτης φαίνεται να κυλάει αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, παρότι μια πιθανή ψυχρή εισβολή στα τέλη του μήνα, θα προσπαθήσει να μετριάσει τις αποκλίσεις. Η ανοιξιάτικη ζέστη πάντως θα αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της ιδιαίτερα στη νότια χώρα κατα περιόδους.

Χιονοπτώσεις: Η κυκλοφορία, δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια στο να μας επισκεφθούν ψυχρότερες αέριες μάζες, ικανές να μετατρέψουν τις βροχές σε χιόνια, ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές. Κάποιες αξιόλογες πάντως χιονοπτώσεις θα δεχθούν τα ηπειρωτικά βουνά μας, όχι όμως ικανές να αντιστρέψουν την δραματική εικόνα του χειμώνα. Μοναδική παρένθεση αφήνω για το τέλος του μήνα, στο οποίο μπορεί να προκύψει ψυχρή εισβολή μέτριας κλίμακας.

Κάποιες χιονοπτώσεις θα τις έχουμε κυρίως στα ορεινά μας, μέσα στον Μάρτη.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast