Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Σεπτέμβρη

O Σεπτέμβρης, παρότι τις περισσότερες φορές, αποτελεί μια φυσική συνέχεια του Αυγούστου, κάποιες χρονιές, γίνεται ο μήνας μετάβασης από το ‘σκληροπυρηνικό’ Καλοκαίρι, στα πρώτα δειλά ‘ ξεμυτίσματα’ του Φθινοπώρου. Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και τον φετινό Σεπτέμβρη.

Επιγραμματική Ανάλυση Πιθανής Κυκλοφορίας Βαρομετρικών Συστημάτων:

Oι υψηλές πιέσεις στα δυτικότερα τμήματα της Ευρώπης, και κυρίως στον Ατλαντικό ( Αζορικός αντικυκλώνας) θα είναι κυρίαρχες σχεδόν όλο τον μήνα. Οι υψηλές αυτές πιέσεις ( ράχη ) θα πρέπει να στρέψουν τον Υποπολικό Αεροχείμαρο προς την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως το Φθινόπωρο, θα μπεί αρκετά απότομα στο σύνολο της ηπείρου μας. Ο αεροχείμαρος αυτός, θα φέρει αξιόλογα βαρομετρικά συστήματα και πολλές βροχές σε συνδιασμό με ‘κρύο’, στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής-βόρειας Ευρώπης και των Βαλκανίων. Στην Ισπανία αντίθετα, οι υψηλές πιέσεις, θα πρέπει να δίνουν έναν σαφώς ηπιότερο και θερμότερο καιρό, με την πιθανότητα βροχοπτώσεων να είναι περιορισμένη, σε σχέση με τις παραπάνω περιοχές.

Η εμμονή που δείχνει να παρουσιάζει ο αντικυκλώνας, θα πρέπει μάλιστα να φέρει τις πρώτες πρώιμες ψυχρές εισβολές στις σκανδιναβικές χώρες, με τις πρώτες χιονοπτώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Τα χιόνια όμως, δεν θα περιοριστούν εκεί. Τις πρώτες καλές χιονοπτώσεις περιμένουμε να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και στις Άλπεις, καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες θα κατακλύσουν την κεντρική Ευρώπη για πολλές ημέρες.

Αποτέλεσμα εικόνας για χιονι αλπεις

( τα πρώτα χιόνια του Φθινοπώρου, ντύνουν στα λευκά τις Άλπεις )

 

 

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ:

Τα νότια κράσπεδα των οργανωμένων διαταραχών που προαναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει να φτάνουν αρκετά συχνά στην Μεσόγειο, κυρίως την κεντρική. Τα θερμά- γεμάτα ενέργεια- νερά των θαλασσών της, θα πρέπει να πυροδοτήσουν ιδιαίτερα ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες θα εστιάζονται κυρίως πάνω από θαλάσσια και παράκτια τμήματα. Έμφαση των βίαιων αυτών καταιγίδων θα υπάρχει στην κεντρική Μεσόγειο- Ιταλία. Τα μέτωπα των καταιγίδων, θα πρέπει να φτάσουν και στο Ιόνιο τουλάχιστον 2 φορές, δίνοντας τις πρώτες δυνατές βροχές, κυρίως στα Επτάνησα. Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν της Ευρώπης ( κεντρική Μεσόγειος) θα πρέπει να εστιάζεται η εντονότερη καιρική δραστηριότητα από άποψη καταιγίδων.

Σχετική εικόνα

( Τα πρωτοβρόχια, πολλές φορές έρχονται με την μορφή βίαιων καταιγίδων, κάτι που γίνεται κανόνας τα τελευταία χρόνια)

 

ΕΛΛΑΔΑ: Συνήθως, όταν οργανωμένες κακοκαιρίες απασχολούν την κεντρική Ευρώπη και την κεντρική Μεσόγειο, η χώρα μας μπαίνει στον θερμό τομέα της κατάστασης. Ακριβώς αυτό θα συμβεί τουλάχιστον στο πρώτο μισό του μήνα. Τόσο η ύπαρξη ασθενούς αντικυκλωνικού πεδίου το οποίο θα εμποδίζει τις διαταραχές να έρθουν σε εμάς, όσο και οι στάσιμες στην κεντρική Μεσόγειο διαταραχές, θα πρέπει να μας δώσουν μια συνέχεια των ζεστών ημερών, τουλάχιστον μέχρι τις 10 του μήνα. Τα μελτέμια, φαίνεται να διατηρούνται σε εντάσεις των 6 μποφόρ, μέχρι και το πρώτο πενθήμερο του Σεπτέμβρη.

Μέτωπα των διαταραχών της Ιταλίας πάντως, θα πρέπει να επηρεάζουν ανά τακτά διαστήματα και το Ιόνιο, με τα πρωτοβρόχια να τα δέχονται τα Επτάνησα και τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας. Οι ίδιες διαταραχές, θα πρέπει να δώσουν συνθήκες αστάθειας, στα ηπειρωτικά, με τις πρώτες καταιγίδες, να κάνουν την εμφάνισή τους μετά από καιρό, παρά την ‘ζέστη’.  Η χώρα μας πάντως, φαίνεται πως θα αποτελεί την θερμότερη περιοχή της Ευρώπης τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Σταδιακή είσοδος των ψυχρών αερίων μαζών και στην χώρα μας, φαίνεται προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου και έπειτα.

ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ: Παρότι θα πρέπει να εκδηλωθούν κάποιες καταιγίδες στα δυτικά και τα ηπειρωτικά, εντούτοις σε γενικές γραμμές, τα ύψη βροχής θα βρεθούν κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο, τουλάχιστον σε ημέρες βροχής. Τις μεγαλύτερες πιθανότητες για κάπως αξιόλογες βροχές, τις συγκεντρώνει η Ήπειρος και τα ηπειρωτικά τμήματα, κυρίως με την μορφή αστάθειας.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Το παρατεταμένο διάστημα καλοκαιρινών θερμοκρασιών τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο, θα πρέπει να δώσει γενικά έναν μήνα θερμότερο του μέσου όρου του, ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά. Η πτώση της θερμοκρασίας αργότερα, παρότι ίσως είναι εντυπωσιακή, δύσκολα θα καταφέρει να ισορροπήσει το θερμό πρώτο μισό.

 

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast