Η πιο πρώιμη ανθοφορία των τελευταίων 1210 ετών παρατηρήθηκε φέτος στην Ιαπωνία!!

Στο Κιοτο της Ιαπωνιας οι κερασιες ανθισαν φετος στις 26 Μαρτιου. Ακριβεστερα, το μεγιστο της ανθοφοριας των κερασιων φετος ηταν στις 26 Μαρτιου.
Αυτο αποτελει ενα εξωπραγματικο ρεκορ 1210 ετων, αφου ειναι η πιο γρηγορη μερα του μεγιστου της ανθοφοριας των κερασιων απο το 812 μ.Χ που κρατουνται ακριβη αρχεια!

Αυτο συνεβη βεβαια λογω των πολυ πολυ υψηλων θερμοκρασιων που επικρατησαν στην Ιαπωνια φετος τον Μαρτη.
Βεβαια το σημαντικο γεγονος δεν ειναι αυτο καθεαυτο το ρεκορ, αλλά η τεραστια ταση που επικρατει τα τελευταια πολλα χρονια στο να ερχεται ολοενα και πιο γρηγορα η ανθοφορια μεσα στην ανοιξη, κατι που ερχεται ως αμεσο αποτελεσμα της γενικοτερης αυξησης της θερμοκρασιας που παρατηρειται, της λεγομενης κλιματικης αλλαγης δηλαδη.

Το αρχειο ανθοφοριας του Κιοτο καταγραφεται απο το 812 μ.Χ κρατωντας αναλυτικα αρχειο. Οπως βλεπουμε απο το 812 εως και περιπου τα τελη του 1800 η ανθοφορια των κερασιων αρχιζε περιπου την ιδια περιοδο. Ομως απο εκει και περα αρχιζε να συμβαινει ολοενα και νωριτερα. Σε μεσους κλιματολογικους ορους παντα. Η ταση να γινονται ολο και πιο πρωιμες οι ανθοφοριες εκτοξευθηκε στον 20ο αιωνα.
Ο Benjamin Cook ενας κλιματολογος που εξειδικευεται στην παλαιοκλιματολογια του πανεπιστημιου της Κολουμπια, αναφερει οτι η ανθοφορια των κερασιων και το συγκεκριμενο αρχειο ειναι πολυ σημαντικο γιατι μας δειχνει με ισχυρο τροπο καποια απο τα χαρακτηριστικα του κλιματος. Και ισχυει οτι περισσοτερο ζεστο κλιμα επιφερουν πιο πρωιμες ανθοφοριες. Ετσι, η ανθοφορια αρχισε να συμβαινει και πιο συντομα απο τελη του 19ου αιωνα λογω της αστικοποιησης που εφερνε μεγαλυτερες θερμοκρασιες γενικα και πλεον και λογω της κλιματικης αλλαγης και της γενικοτερης υπερθερμανσης. Μελετες δειχνουν οτι το 1/3 της αυξησης της θερμοκρασιας στο Κιοτο προερχεται απο την κοπη των δεντρων και την αντικατασταση τους με τσιμεντο(σπιτια, δρομοι κλπ), ενω τα υπολοιπα 2/3 στην κλιματικη αλλαγη.

Το ευτυχες για τους κλιματολογους γεγονος της υπαρξης αυτου του αρχειου, που μπορει να μας μεταφερει πληροφοριeς για 1200 χρονια πισω, οφειλεται στο οτι στην Ιαπωνια αποτελει παραδοση και σημαντικο γεγονος το θεαμα που προσφερει η ανθοφορια των κερασιων και η παρατηρηση τους αποτελουσε χομπι αριστοκρατων αλλά και των απλων ανθρωπων.
Για αυτο και το αρχειο αυτο, κρατηθηκε και συντηρηθηκε υπο την επιβλεψη αυτοκρατορων, αριστοκρατων, κυβερνητων και καλογερων ανα τους αιωνες.
Το ΝΟΑΑ διατηρει το εν λογω αρχειο και το ανανεωνει ετησιως και μπορει να βρεθει εδω: https://www.ncdc.noaa.gov/paleo-search/study/26430

Γυρω στο 1850 ο μεσος ορος του μεγιστου της ανθοφοριας ηταν περιπου στις 17 Απριλιου. Πλεον ο μεσος ορος ειναι κοντα στις 5 Απριλιου. Τωρα βεβαια η μεση θερμοκρασια ειναι 3.4 °C μεγαλυτερη!

Παρομοια ταση για ολοενα και πιο πρωιμες ανθοφοριες παρατηρουνται και σε αλλα μερη του κοσμου, οπως η Ουασιγκτον, το Τοκυο και άλλα μερη του κοσμου και οχι μόνο για τις κερασιες αλλά και για άλλα ειδη δεντρων.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast