Αντιχαλαζικά προγράμματα και τροποποίηση καιρού.

Μιας και απο καποια ΜΜΕ αναπαραχθηκε(λανθασμενα) προσφατα, οτι τα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα παραγουν βροχες και καταιγιδες με μια δικη τους τεχνολογια, να αναφερω εδω τι γινεται στην πραγματικοτητα, που απεχει 100 % απο την προαναφερθεισα ανοησια:
Στα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα εδω και 34 χρόνια απο αρχες του 1990 δηλαδη προσπαθουν να αυξησουν τις βροχοπτωσεις με τους γνωστους τροπους σπορας νεφων προσθετοντας πυρηνες συγκεντρωσης στα καταιγιδοφορα νεφη.
Ενω απο το 2000 υπηρξε συνεργασια πολλων φορεων στα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα και λειτουργει αδιαλειπτα το προγραμμα με τα τελευταια 14 χρόνια να υπαρχουν ακομα πιο εκτεταμενες προσπαθειες σπορας με 4 αμεσα διαθεσιμα αεροπλανα καθε στιγμη για σπορα νεφων, με 24 ωρες το 24ωρο παρακολουθηση του ουρανου απο τους μετεωρολογους κλπ.
Δεν κανει δηλαδη κατι πρωτοποριακο ουτε κατι ασυνηθιστο.
Οπως ειναι γνωστο για τους υδρατμους(αερια μορφη νερου) σε μια περιοχη της ατμοσφαιρας, εαν η θερμοκρασια πεσει και φτασει στην τιμη του σημειου δροσου, τοτε υπαρχει συμπυκνωση και υγροποιουνται(υγρη φαση νερου) αλλά αυτο προϋποθετει την υπαρξη καποιων πυρηνων συμπυκνωσης ωστε να δημιουργηθουν οι σταγονες νερου γυρω τους. Εαν δεν βρεθουν πυρηνες συμπυκνωσης δεν υπαρχει υγροποιηση, εκτός(πολυ σπανιο) αν οι θερμοκρασιες ειναι -48.3 °C και κατω οπότε υπαρχει συμπυκνωση και βασικα σε στερεα μορφη, παγοποιηση δηλαδη.
Οπότε εδω και δεκαετιες υπαρχει αυτη η θεωρητικη προσεγγιση της σπορας των νεφων(κυριως των καταιγιδοφορων ή εστω καποιοιου σημαντικου παχους) με την ελπιδα να πεσει μεγαλυτερη ποσοτητα βροχης απο οτι θα επεφτε κανονικα.
Αυτο κανουν και στα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα.
Βλεπουν στο μετεωρολογικο τους κεντρο, που συντονιζει και την ολη επιχειρηση, την προβλεψη για τις επομενες ημερες και αν υπαρχει καποια πιθανοτητα για καταιγιδες.
Εαν υπαρχει τοτε βρισκονται σε επαγρυπνιση και την ημερα που θα προκυψουν καταιγιδες, βλεπουν με τα ρανταρ καιρου που εχουνε, αλλά και τις πολλες ειδικες live καμερες που εχουν τοποθετησει για την παρατηρηση του ουρανου σε ολη την χωρα, οι οποιες εμφανιζονται σε μια τεραστια οθονη στο συντονιστικο τους κεντρο, και οταν δουνε την υπαρξη καποιου καταιγιδοφορου νεφους(που φυσικα θα εχει υπαρξει με φυσικο τροπο βεβαια χωρις καμια παρεμβαση(αυτο δεν μπορουν να το κανουν εξαλλου), με την κλασικη διαδικασια, να υπαρξει δηλαδη καποιο μετωπο, τραφ κλπ, να υπαρχει και ασταθεια στην ατμοσφαιρα και παρουσια ικανοποιητικης υγρασιας να προκυψει καταιγιδοφορο νεφος), στελνουν αμεσα αεροπλανα και το ψεκαζουν με διάφορα αλατα για να υπαρξουν αφθονοι πυρηνες συμπυκνωσης ωστε(βασει της θεωρητικης προσεγγισης) να πεσει οσο το δυνατον περισσοτερη βροχη γινεται.
Πρεπει να τονιστει ξανα οτι εφοσον η ατμοσφαιρα(ο καιρος, η φυση) δεν αναπτυξει με φυσικο τροπο τα καταιγιδοφορα νεφη, τοτε δεν γινεται κανενας ψεκασμος κλπ. Γιατι δεν θα ειχε κανενα νοημα.
Οπότε ψεκαζουν σε ηδη δημιουργημενα με φυσικο τροπο καταιγιδοφορα νεφη.
Να σημειωθει επισης οτι εκτός απο διάφορα αλατα που ψεκαζουν τα νεφη για την σπορα, εχουν δημιουργησει και μια δικη τους τεχνολογια με νανοϋλικα, μια πολυ πολυ ψιλη σκονη δηλαδη με την οποια κανουν την σπορα και η οποια λενε εχει 3 φορες καλυτερα αποτελεσματα απο τα κοινα αλατα.
Ειναι ομως αποτελεσματικη αυτη η διαδικασια ωστε να παραγεται τελικα περισσοτερη βροχη?
Οι περισσοτερες ερευνες λενε οχι, και οτι οι καταιγιδες και τα συννεφα γενικα παραγουν σχεδον την ιδια βροχη με αυτην που θα επεφτε και χωρις σπορα των νεφων. Αλλες βρισκουν μια μικρη διαφορά αλλές αμελητεα.
Το μετεωρολογικο τμημα των Ηνωμενων Αραβικων Εμιρατων(NCM) βεβαια αναφερει οτι η σπορα που γινεται εχει επιτυχια και σε αρκετες περιπτωσεις πιστευουν οτι αυξανεται η βροχοπτωση τελικα. Χωρις ομως να εχουν παρουσιασει αναλυτικα στοιχεια για αυτο.
 
Παρομοια πραγματα βεβαια γινονται και στην Ελλαδα απο τον ΕΛΓΑ, με ψεκασμους νεφων με Ιωδιουχο Αργυρο για την αποφυγη χαλαζιου στην Κεντρικη Μακεδονια και την Θεσσαλια. Η λογικη ειναι οτι με την σπορα εχουμε περισσοτερους πυρηνες συγκεντρωσης για τα υδροσταγονιδια και τους χαλαζοκοκκους, αρα και θα παραχτουν πολυ μεγαλυτερες ποσοτητες αυτων, αρα οι χαλαζοκοκκοι δεν θα αυξηθουν σε μεγεθος ή θα ειναι και τοσο μικροι ωστε να πεσουν και ως βροχη και οχι ως χαλαζι. Οπότε τελικο αποτελεσμα να μην πεφτει μεγαλο σε μεγεθος χαλαζι που θα καταστρεφει τις αγροτικες παραγωγες. Παραπλευρο θετικο αποτελεσμα, θεωρητικο βεβαια, ειναι οπως ελπιζουν και στα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα, να προκυπτει ετσι περισσοτερη βροχη αλλά αυτο δεν εχει βρεθει να ισχυει απο καμια ερευνα.
Να αναφερουμε τωρα ενα paper περι της αποτελεσματικοτητας της σπορας στην Μακεδονια για την αποφυγη χαλαζιου.
Για την πεδιοδο 2009-2014 και μεσα στα πλαισια του προγραμματος αντιχαλαζικης προστασιας του ΕΛΓΑ, τοποθετηθηκαν στην κεντρικη Μακεδονια, 154 χαλαζομετρα με επιφανειακη πυκνοτητα που αντιστοιχει περιπου σε 4 χιλιομετρα αποσταση το καθενα απο το αλλο.
Με την βοηθεια και του ρανταρ καιρου του Φιλυρου τα συμπερασματα που εξηχθησαν ηταν οτι:
•Υπηρξαν 790 καταιγιδες με ανακλαστικοτητα ≥ 45 dBZ. Αυτη η τιμη ανακλαστικοτητας οριστηκε ως οριο ανακλαστικοτητας καποιας καταιγιδας οπου απο εκει και πανω υπαρχει επικινδυνοτητα για χαλαζοπτωσεις.
•Αρα ειχαμε 132 καταιγιδες με ανακλαστικοτητα ≥ 45 dBZ, στην Κεντρικη Μακεδονια ανα ετος.
•Υπηρξαν 189 καταιγιδες που εδωσαν χαλαζι.
•Αρα ειχαμε 31.5 περιπου χαλαζοπτωσεις στην Κεντρικη Μακεδονια ανα ετος.
•Οι 189 αυτες καταιγιδες με χαλαζι για αυτη την περιοδο, προεκυψαν σε 96 ημερες(οποτε ανα ημερα υπηρξαν περισσοτερες της μιας καταιγιδες με χαλαζι).
•Αρα ειχαμε 16 περιπου ημερες με χαλαζοπτωση στην Κεντρικη Μακεδονια ανα ετος.
•Η διαμετρος του μεγαλυτερου χαλαζοκοκκου που επεσε σε καποιο χαλαζομετρο ηταν 3.25 εκατοστα στις 11 Αυγουστου 2009, εχοντας κινητικη ενεργεια ανα επιφανεια 331 J/m².
•Στο 77% των περιπτωσεων χαλαζοπτωσης, οι ωρες που επεσε ηταν απο 13:00 το μεσημερι εως 19:00 το απογευμα. Με μεγιστο στις 16:00 το μεσημερι. Ενω μεταξυ των ωρων 23:00 το βραδυ εως 10:00 το πρωι το ποσοστο χαλαζοπτωσεων ηταν αμελητεο.
•Στο 56% των επεισοδιων χαλαζοπτωσης, μόνο ενα χαλαζομετρο επηρεαστηκε! Αυτο δειχνει και την μεγαλη τοπικοτητα του χαλαζιου(υπενθυμιζοντας οτι τα χαλαζομετρα ηταν τοποθετημενα σε δικτυο ανα 4 χιλιομετρα). Ενω στο 15% των επεισοδιων χαλαζοπτωσης, μονο 2 χαλαζομετρα επηρεαστηκαν!
Αξιοσημειωτο ειναι οτι μια φοβερα εκτεταμενη χαλαζοπτωση ηταν στις 10 Ιουνιου 2013 οπου 54 χαλαζομετρα κατεγραψαν χαλαζι!!
•Ο μηνας με τις περισσοτερες χαλαζοπτωσεις ειναι ο Ιουνιος, ακολουθει ο Μαιος και επεται ο Ιουλιος. Συνολικα οι χαλαζοπτωσεις που εντοπιστηκαν απο τα χαλαζομετρα φαινονται στην παρακατω εικονα. Ενω οι μεγαλυτερες χαλαζοπτωσεις σημειωθηκαν Ιουνιο και Αυγουστο.


►Σπορα πυρηνων συγκεντρωσης με Ιωδιουχο Αργυρο(προς αποφυγη του χαλαζιου) εγινε σε 536 καταιγιδες με ανακλαστικοτητα ≥ 45 dBZ.
►Απο τις 536 καταιγιδες(με ανακλαστικοτητες ≥ 45 dBZ) οπου εγινε σπορα με Ιωδιουχο Αργυρο(AgI), στις 418 δεν παρατηρηθηκε καθολου χαλαζι ενω στις 118 παρατηρηθηκε χαλαζι.
Οποτε με βαση αυτο η επιτυχια της σπορας AgI προς αποφυγη χαλαζιου ειναι 418/536 = 78 %
Βεβαια προφανως δεν βρισκεις με αυτο την επιτυχια της σπορας αφου δεν ειναι και σιγουρο οτι απο τις 536 καταιγιδες με ανακλαστικοτητα ≥ 45 dBZ, θα εδιναν χαλαζι ολες, ωστε να πουμε οτι και απετραπη λογω της σπορας με AgI.
Εκτος του γεγονοτος οτι συμφωνα με αυτα τα δεδομενα απο τις 790-536 = 254 καταιγιδες(με ανακλαστικοτητες ≥ 45 dBZ) οπου ΔΕΝ εγινε σπορα με AgI, στις 254-(189-118) = 183 δεν παρατηρηθηκε καθολου χαλαζι ενω στις 71 παρατηρηθηκε χαλαζι.
Οποτε με βαση αυτο το ποσοστο οπου σε μια καταιγιδα ΧΩΡΙΣ σπορα ΔΕΝ επεσε χαλαζι ειναι 183/254 = 72%
Σε μεσους ορους αρκετα μικροτερο απο το 78% με σπορα οπου δεν επεσε χαλαζι, αλλα αν σκεφτουμε οτι πχ ο πραγματικος μεσος ορος(με επιπεδο εμπιστοσυνης πχ 95%) βρισκεται μεσα στο διαστημα εμπιστοσυνης:
Επιτυχια(δεν εχουμε χαλαζι), ΧΩΡΙΣ σπορα: [ 66.5% , 77.6% ]
Επιτυχια(δεν εχουμε χαλαζι), ΜΕ σπορα: [ 74.5% , 81.5% ]
Μπορει φανερα να υπερτερει η επιτυχια με σπορα, αλλα τα διαστηματα υπερκαλυπτονται οποτε δεν υπαρχει σιγουρια για αυτο.
Περαιτερω αναλυση των χαλαζοπτωσεων εδειξε οτι για ανακλαστικοτητες καταιγιδας κατω απο 58 dBZ και υψους κατω των 10 χιλιομετρων η σπορα πυρηνων συγκεντρωσης Ιωδιουχου Αργυρου βοηθαει την αποτροπη χαλαζιου.
 
Paper:
Impact of Storm Seeding to Hailstone Features in Central Macedonia
D. Foris and V. Foris
Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:
Post Tagged with : 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast