Κάμερα Σταυρός

Η κάμερα είναι τοποθετημένη στον Σταυρό θεσσαλονίκης, ανατολικά του Νομού, σε μια πανέμορφη παραθαλάσσια περιοχή με υπέροχες παραδόσεις και όμορφες πλατείες. Η κάμερα έχει κατεύθυνση βορειοανατολική προς τον Στρυμωνικό Κόλπο, ενώ μπροστά διακρίνεται το όμορφο λιμάνι. Στο βάθος φαίνεται η παραλιακή ζώνη από τα Βρασνά έως την Ασπροβάλτα.
Ιδιοκτησία-Φιλοξενία: Δήμος Βόλβης
https://www.dimosvolvis.gr/


(αυτόματη ανανέωση κάθε 2 λεπτά)

Για ζωντανή μετάδοση κατεβάστε την εφαρμογή μας:





website counter

Flag Counter

Θέση Κάμερας



Ο Σταυρός (ή Κάτω Σταυρός ή παλαιότερα Παραλία Σταυρού) είναι κωμόπολη στα ανατολικά του Νομού Θεσσαλονίκης και αποτελεί την έδρα του Δήμου Βόλβης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο οικισμός είχε 3.285 κατοίκους, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην εγκατάσταση ομογενών και αλλογενών αλλοδαπών οικογενειών στον οικισμό. Απέχει 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Σταυρός περιβρέχεται από το Στρυμονικό Κόλπο (ή Κόλπο Ορφανού). Συνορεύει στα βόρεια με τα Βρασνά, δυτικά με τη Ρεντίνα και νότια με τη Βαρβάρα Χαλκιδικής.

Στην έξοδο των στενών της Ρεντίνας, κοντά στο Σταυρό και στις εκβολές του Ρήχιου ποταμού, τοποθετείται με αρκετές πιθανότητες το αρχαίο πόλισμα Βρομίσκος/Βορμίσκος. Το όνομά του το όφειλε πιθανώς στην αρχαία λέξη "βρόμος" (+ υποκοριστική κατάληξη -ισκος), που σήμαινε ένα είδος δημητριακού (σαν το κριθάρι) ή ισχυρή βοή (από άνεμο) (ίσως αυτός που φυσούσε από τα στενά της Ρεντίνας). Σε ορισμένα μέρη ο Διόνυσος λατρευόταν και ως "βρόμιος", δηλαδή ως θεός γεννημένος από το δημητριακό "βρόμος".

Αρχικά, Σταύρος ονομαζόταν ο σημερινός Άνω Σταυρός, ο οποίος προϋπήρχε. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι Έλληνες από το χωριό Κατιρλί της Νικομήδειας απέπλευσαν στην περιοχή και αποφάσισαν να εγκατασταθούν. Συγκεκριμένα, εδώ εγκαταστάθηκαν οι ενορίτες της Αγίας Παρασκευής Κατιρλί, ενώ οι ενορίτες του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή εγκαταστάθηκαν στο Νέο Κατιρλί Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

Λίγους μήνες αργότερα, κατέφθασαν πρόσφυγες από άλλα δύο μικρασιατικά χωριά, από τον Ιντζέ της Πανόρμου της Προποντίδας και από την Μάδυτο της Ανατολικής Θράκης. Η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων τους παραχώρησε την έκταση του σημερινού οικισμού με το όνομα Παραλία Σταυρού, όπου άρχισαν να ασκούν τις παραδοσιακές τους εργασίες.

Το 1931 η Κοινότητα Σταυρού διασπάστηκε και η Παραλία Σταυρού πήρε το όνομα Σταυρός, ενώ ο παλιός Σταυρός ονομάστηκε Άνω Σταυρός. Με την διοικητική αναδιάρθρωση του 1942, ο Σταυρός προσαρτήθηκε στο Νομό Θεσσαλονίκης από το Νομό Χαλκιδικής στον οποίο ανήκε έως τότε.

Ο Σταυρός κατά την περίοδο 1998-2010 υπαγόταν στο Επαρχείο Λαγκαδά και αποτελούσε την έδρα του βραχύβιου Δήμου Ρεντίνας. Μετά την εφαρμογή της διοικητικής αναδιάρθρωσης με το Πρόγραμμα Καλλικράτης αποτελεί την έδρα του Δήμου Βόλβης ο οποίος δημιουργήθηκε από την συνένωση έξι δήμων της επαρχίας Λαγκαδά.