Κάμερα Νέας Απολλωνίας

Η κάμερα είναι τοποθετημένη στο χωριό Νέα Απολλωνία, σε υψόμετρο 108 μέτρων και με κατεύθυνση βορειοανατολική προς την Ρεντίνα, ενώ στο βάθος διακρίνονται τα Μακεδονικά Τέμπη. Ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό, μόλις 5 χιλιόμετρα από την νότια όχθη της Λίμνης Βόλβης.
Ιδιοκτησία-Φιλοξενία: Δήμος Βόλβης
https://www.dimosvolvis.gr/


(αυτόματη ανανέωση κάθε δέκα δευτερόλεπτα)

Για ζωντανή μετάδοση κατεβάστε την εφαρμογή μας:





best free website hit counter

Flag Counter

Θέση Κάμερας



Η Νέα Απολλωνία είναι χωριό του δήμου Βόλβης, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται σε απόσταση 46 χλμ. ανατολικά της Θεσσαλονίκης και 30 χλμ. δυτικά του Σταυρού, στην πεδιάδα της Μυγδονίας κοντά στη λίμνη Βόλβη, σε απόσταση 4,5 χλμ. από τη νότια όχθη της.

Το χωριό είναι κτισμένο δυτικά της αρχαίας Απολλωνίας, και υπάρχουν αξιόλογα ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή του που δείχνουν συνεχή κατοίκηση από τη Νεολιθική περίοδο έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Κατά την Τουρκοκρατία δημιουργήθηκε ο οικισμός Εγρί Μπουτζάκ (που σημαίνει γαμψή λεπίδα) με την εγκατάσταση Γιουρούκων. Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο στρατός των επαναστατημένων Μακεδόνων υπό τον Εμμανουήλ Παππά κατέλαβε το Εγρί Μπουτζάκ και κινήθηκε δυτικά προς Ρεντίνα.

Αναγκάστηκε σε οπισθοχώρηση όμως, λόγω της επέλασης από την ανατολική Μακεδονία του Μπαϊράμ πασά που έσπευσε σε υποστήριξη των τοπικών Οθωμανικών αρχών. Διεξάχθηκε έτσι η πλέον καθοριστική μάχη για την έκβαση του αγώνα των Ελλήνων στην πεδιάδα έξω από τη Νέα Απολλωνία, που έμεινε γνωστή ως Μάχη του Εγρί Μπουτζάκ και έληξε με οπισθοχώρηση των Ελλήνων μπροστά στον πολυάριθμο Οθωμανικό στρατό.

Με την απελευθέρωση, το 1913 τα λουτρά του χωριού επέλεξαν ως χειμερινή διαβίωση μαζί με τα κοπάδια τους νομάδες Σαρακατσάνοι, ενώ μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή πληθυσμών, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι προσέφυγαν στην Τουρκία και στη Νέα Απολλωνία εγκαταστάθηκαν Έλληνες από περιοχές γύρω απο την Προποντίδα (χωριά Βίγα, Αξάζ, Δερμεντζίκι και Προύσσα της Τρωάδας στη Μικρά Ασία), καθώς και απο χωριά των Δαρδανελλίων της Ανατολικής Θράκης).

Σήμερα αποτελεί οικιστικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής και έδρα της δημοτικής κοινότητας Νέας Απολλωνίας. Απέχει 5χλμ. από τα Λουτρά Νέας Απολλωνίας που αποτελούν αξιόλογο κέντρο ιαματικού τουρισμού. Επίσης στην Απολλωνία βρίσκεται ο βράχος στον οποίο είχε μιλήσει ο Απ. Παύλος.