Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Οκτωβρίου

Μπορεί ο Οκτώβρης, να είναι στην ουσία ο πρώτος καθαρόαιμος μηνας του φθινοπώρου, καθώς πλέον η διάρκεια της ημέρας μειώνεται σημαντικά, η ηλιακή ακτινοβολία ακολουθεί εξίσου φθίνουσα πορεία, όμως, φέτος τα πράγματα θα διαφοροποιηθούν. Το σύνολο των δεδομένων, θέλουν ο φετινός Οκτώβρης, να κυλάει σχεδόν… καλοκαιρινός στην χώρα μας, με τις ώρες ηλιοφάνειας, να κυριαρχούν σε επίπεδα άνω του μέσου όρου, ενώ αντίθετα, οι ημέρες βροχής θα είναι σημαντικά κάτω του μέσου όρου.

Μια πεταλούδα του δάσους, απολαμβάνει την παρατεταμένη και ασυνήθιστη ηλιοφάνεια του Οκτώβρη , έχοντας » ξεγελαστεί» από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η αιτία για όλο αυτό, θα είναι ενας σχεδόν μόνιμος, Αυλώνας διαταραχών στην δυτική Ευρώπη, ο οποίος θα φέρει εκεί συνθήκες προχωρημένου φθινόπωρου με άφθονες βροχές και κρύο. Ο ίδιος Αυλώνας θα προκαλέσει έξαρση του υποτροπικου και σχηματισμό αντικυκλώνα στην ανατολική Ευρώπη. Αντικυκλώνας ο οποίος θα φέρει και τις πολυάριθμες ημέρες ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών.

Πρωινές ομίχλες στον κάμπο της κεντρικής Μακεδονίας. Οι συνθήκες άπνοιας που θα κυριαρχούν για μέρες, αλλά και ενας ασθενής Νότιος άνεμος , θα βοηθήσουν τον σχηματισμό ομιχλών ακτινοβολίας στα ηπειρωτικά τις νυχτερινές ώρες.

Κυριότερο χαρακτηριστικό του μήνα, θα είναι η απουσία βροχών, στο σύνολο της χώρας. Μικρή εξαίρεση, θα απορελεσει η δυτική χώρα, η οποία ίσως επηρεάζεται κατά τόπους, από τις διαταραχές της δυτικής Μεσογείου εάν αυτές κινούνται ελαφρώς ανατολικότερα. Πάντως, αξίζει να τονιστεί, πως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η ατμόσφαιρα θα αποκτήσει μεγάλο φορτίο διαθέσιμης ενέργειας, αυξάνοντας έτσι και πάλι τον κίνδυνο για ένα πέρασμα ισχυρων βροχών, με έμφαση στα δυτικά. Δεν αποτελεί όμως τον κανόνα, καθώς όπως ειπαμε, η ηλιοφάνεια θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο του μήνα.

Οι ασθενείς άνεμοι θα κυριαρχούν στο Αιγαίο, κάνοντας τις θάλασσες, ιδανικές για κάθε δραστηριότητα. Παράλληλα, οι παρατεταμένες ώρες ηλιοφάνειας σε συνδιασμό με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, θα διατηρήσουν την θερμοκρασία του νερού σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από το κανονικό, τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

One Response so far.

  1. Ο/Η Μαρια Ζαννη λέει:

    Συγχαρητήρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast